Guvernul va lua un credit de 12 milioane de euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru „însănătoșirea R.Moldova”

  • 12 Iulie 2018 11:01
0%
00:00:00
00:00:00

Guvernul a semnat un acord de împrumut în valoare de 12 milioane de euro cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, pentru achiziționarea a 180 de ambulanțe care ar urma să ajungă în R.Moldova până la sfârșitul anului. Autoritățile susțin că ambulanțele trebuie să corespundă normelor europene și de această dată exclud probabilitatea ca ele să fie cumpărate din Federația Rusă, la fel ca și ultimul lot achiziționat recent.

Premierul Pavel Filip a declarat în cadrul unui briefing comun cu viceguvernatorul Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei că, în prezent, peste 80 la sută dintre cele 300 de ambulanțe care sunt în Republica Moldova au un grad avansat de uzură. Prim-ministrul a mai spus că în total, sistemul medical are nevoie de 450 de ambulanțe și a amintit despre procurarea recentă a unui lot de 69 de ambulanțe din Federația Rusă.

„Aceste 12 milioane de euro înseamnă vindecarea sistemului de sănătate, servicii de calitate pentru cetățeni, dar și recunoaștere și susținere în demersul nostru de însănătoșire a Republicii Moldova.”

Acest proiect de finanțare are un impact social major și este important să fie implementat cât mai rapid, a declarat viceguvernatorul Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei, Rosa María Sánchez-Yebra Alonso.

„Sunt bucuroasă să aflu că acest acord va fi ratificat foarte curând, întrucât înțeleg că necesitatea este uriașă și este important ca ambulanțele să ajungă în țară cât mai rapid posibil.”

Secretarul de Stat din cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Boris Gîlca, a declarat pentru Radio Chișinău că ambulanțele ce urmează să fie cumpărate din creditul acordat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei trebuie să fie conforme cu normele europene în materie de transporturi sanitare.

„Specificațiile tehnice pe care le-am dezvoltat în grupul de lucru stipulează cert că ambulanțele care vor fi procurate din creditul de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei trebuie să corespundă sută la sută cu normele europene a transporturilor sanitare, ceea ce înseamnă că vom avea producători europeni de ambulanțe și e puțin probabil să fie ambulanțe de producție rusească.”

Procurarea celor 69 de ambulanțe de producție rusească din resursele bugetului de stat a fost criticată anterior de societatea civilă pentru faptul că acestea nu ar fi calitative. În acest context, Boris Gîlca a precizat că ambulanțele rusești au dotările necesare pentru a fi repartizate în zonele cele mai greu accesibile, cu drumuri în stare foarte proastă.

În Republica Moldova au ajuns până acum doar 26 ambulanțe rusești, deși livrarea întregului lotul urma să fie încheiată în luna mai. Costul total al acestora s-a ridicat la 51 de milioane de lei. Guvernul a mai alocat alte 55 de milioane de lei pentru procurarea ambulanțelor, în prezent fiind desfășurată procedura de licitație. Boris Gîlca a mai subliniat că până la sfârșitul acestui an, parcul național de ambulanțe ar urma să se înnoiască în proporție de 70 la sută.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău