Guvernul va încheia acorduri de investiții pentru proiectele strategice

  • 07 Decembrie 2018 12:05
Guvernul va încheia acorduri de investiții pentru proiectele strategice

Guvernul se învestește cu dreptul de încheia acorduri de investiții pentru proiectele strategice, cu scopul de a reduce riscul investițional. Modalitățile de negociere și încheiere a acordurilor strategice sunt precizate într-un regulament propus pentru dezbateri publice de către Ministrul Economiei și Infrastructurii, transmite IPN.

Mecanismul de informare, selectare, negociere, încheiere și monitorizare a executării acordurilor de investiții va fi asigurat de către Agenția pentru Investiții (AI) și grupul de lucru constituit din reprezentanți ai MEI, AI, Consiliului Concurenței, ai ministerelor și  altor autorități administrative în competența cărora se află domeniul în care se implementează acordul.

Acordurile investiționale strategice trebuie să prevadă un volum de investiții de cel puțin trei miliarde de dolari și să asigure crearea a cel puțin 100 de locuri de muncă, cu un salariu lunar nu mai mic decât cel mediu prognozat pe economie. De asemenea, implementarea acordurilor trebuie să se soldeze cu introducerea unor noi tehnologii sau să dezvolte noi produceri, cu un impact minim asupra mediului și sănătății omului. Mărfurile sau serviciile produse în aceste proiecte necesită a fi orientate pre export sau spre substituirea mărfurilor de import.

MEI este de părere că  noile reglementări vor contribui la ameliorarea climatului investițional și la impulsionarea atragerii investițiilor.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău