Guvernul va compensa pierderile producătorilor de mere și prune

  • 12 August 2014 14:11
Guvernul va compensa pierderile producătorilor de mere și prune

Guvernul va compensa pierderile producătorilor de mere și prune, a anunțat premierul Iurie Leancă, după o întrevedere cu producătorii și procesatorii de fructe și legume.

Cabinetul de miniștri urmează să aprobe în ședința de mâine mecanismul și plafonul de compensare, a precizat Iurie Leancă: 

Autoritățile estimează că vor fi necesari 170-180 de milioane de lei pentru achitarea acestor subvenții.

Totodată, Iurie Leancă a anunțat că Guvernul urmează să aprobe o decizie de amendare a unor prevederi la codul fiscal, care va permite diminuarea presiunilor fiscale asupra producătorilor și procesatorilor de fructe.

Prim-ministrul a mai menționat că în câteva zile va intra în vigoare decizia Băncii Naționale care a permis băncilor comerciale clasificarea creditelor pentru industria alimentară, agricultură și sectorul vitivinicol.

Iurie Leancă a discutat cu producătorii de mere despre depozitarea recoltei de toamnă și mersul negocierilor cu potențiali distribuitori din UE și în câteva țări din Orientul Apropiat. Iurie Leancă a amintit că au fost dublate cotele de export pentru mere, prune și struguri în Uniunea Europeană și a afirmat că autoritățile vor aproba un mecanism simplificat de certificare a produselor.

Autoritățile au elaborat și un plan de solidaritate cu producătorii agricoli, care  prevede inclusiv organizarea iarmaroacelor în toate raionale, începând cu 16 august.

Executivul a cumpărat deja mere în valoare de 20 de milioane de lei, care vor fi împărțite în grădinițe, școli și armată începând cu 1 septembrie, în cadrul acțiunii „Un măr pentru sănătate”. La 30 august va avea loc acțiunea „Plăcinta care ne unește”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:0,51 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău