Guvernul Ucrainei a aprobat prelungirea perioadei de tranziţie pentru implementarea articolului lingvistic din Legea educaţiei

  • 14 Februarie 15:14
Guvernul Ucrainei a aprobat prelungirea perioadei de tranziţie pentru implementarea articolului lingvistic din Legea educaţiei

Guvernul Ucrainei a adoptat miercuri un proiect de modificare a Legii educaţiei, care prelungește perioada de implementare a articolului lingvistic, anunță Evropeiska Pravda, citată de Rador.

Potrivit sursei citate, în cadrul şedinţei de miercuri, membrii executivului ucrainean au condamnat recentele afirmaţii făcute de ministrul de externe al Ungariei, Péter Szijjártó, cu privire la prevederile noii legi a educaţiei din Ucraina. Discuţia pe marginea acestui subiect a fost inițiată de ministrul ucrainean al educației, Lilia Grinevici, care a acuzat că şeful diplomaţiei ungare "răspândeşte minciuni".

"Toată lumea a avut ocazia să asculte declarațiile absolut manipulative făcute pe arena internaţională de către ale ministrului ungar de externe", a afirmat Grinevici, comentând ultimatumul Ungariei în privinţa Legii ucrainene a educaţiei.

Lilia Grinevici a mai amintit că Ministerul Educaţiei şi Ştiinţei de la Kiev a început deja să pună în aplicare deciziile Comisiei de la Veneția, pentru a aduce Legea educației în concordanţă cu normele Consiliului Europei.

"Partea ungară, însă, cere concesii suplimentare din partea Kievului" - a remarcat ministrul ucrainean.

"Manipularea și șantajul din partea Ungariei, care blochează reuniunea Comisiei NATO-Ucraina, constă în faptul că ne obligă să sistăm punerea în aplicare a legii. Dar acest lucru nu se regăseşte în recomandările Comisiei de la Veneția", a adăugat Grinevici, subliniind şi că reprezentanții minorității maghiare din Transcarpatia au refuzat să participe la consultările cu privire la articolul lingvistic al noii legi ucrainene a educaţiei.

Poziția Liliei Grinevici a fost susținută în cadrul şedinţei de guvern şi de către ministrul de interne al Ucrainei, Arsen Avakov, care a afirmat că "declarația ministrului ungar Szijjártó este grosolană și inacceptabilă".

Potrivit lui Avakov, această afirmaţie a ministrului ungar de externe nu poate să rămână fără un răspuns din partea Kievului. O astfel de atitudine faţă de Ucraina este de nepermis, potrivit lui Arsen Avakov.

Aceeași opinie este împărtășită şi de catre premierul Ucrainei, Volodimir Groisman, deşi acesta a evitat epitetele emoționale, notează ziarul Evropeiska Pravda.

"Întotdeauna vom porni de la asigurarea drepturilor minorităților naționale. Dar prioritatea numărul unu va fi întotdeauna dezvoltarea limbii ucrainene, a culturii ucrainene. Aceasta nu este o chestiune discutabilă. Nu acceptăm și nu vom accepta niciun fel de agresiune și de presiune", a declarat premierul ucrainean.

După această discuție, Guvernul de la Kiev a aprobat un proiect de lege care vizează îndeplinirea uneia dintre recomandările Comisiei de la Veneția, prelungirea cu trei ani a perioadei de implementare a articolului lingvistic din Legea educaţiei. Perioada de tranziţie s-a prelungit, astfel, până în anul 2023.

Ministrul educaţiei a remarcat, însă, că nu este vorba de refuzul de a respecta normele legii privind trecerea la desfăşurarea procesului de învăţământ în limba ucraineană.

"Acest lucru este important pentru noi, astfel încât copii care vin în școala primară să cunoască mai bine limba ucraineană, pentru ca apoi să poată trece la studierea materiilor în limba ucraineană", a explicat Grinevici.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chişinău
20 °C
Cer senin
Umiditate:56 %
Vint:1,5 m/s
Mar
24 °C
Mie
24 °C
Joi
21 °C
Vin
21 °C
Sâm
21 °C

Curs oficial BNM 21 August 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.1026 0.1039
USD 16.7434 0.0595
RON 4.1097 0.0301
UAH 0.6056 0.0047
RUB 0.2493 0.0019
Arhivă Radio Chișinău