Guvernul Ucrainei a aprobat prelungirea perioadei de tranziție pentru implementarea articolului lingvistic din Legea educației

  • 14 Februarie 2018 15:14
Guvernul Ucrainei a aprobat prelungirea perioadei de tranziție pentru implementarea articolului lingvistic din Legea educației

Guvernul Ucrainei a adoptat miercuri un proiect de modificare a Legii educației, care prelungește perioada de implementare a articolului lingvistic, anunță Evropeiska Pravda, citată de Rador.

Potrivit sursei citate, în cadrul ședinței de miercuri, membrii executivului ucrainean au condamnat recentele afirmații făcute de ministrul de externe al Ungariei, Péter Szijjártó, cu privire la prevederile noii legi a educației din Ucraina. Discuția pe marginea acestui subiect a fost inițiată de ministrul ucrainean al educației, Lilia Grinevici, care a acuzat că șeful diplomației ungare "răspândește minciuni".

"Toată lumea a avut ocazia să asculte declarațiile absolut manipulative făcute pe arena internațională de către ale ministrului ungar de externe", a afirmat Grinevici, comentând ultimatumul Ungariei în privința Legii ucrainene a educației.

Lilia Grinevici a mai amintit că Ministerul Educației și Științei de la Kiev a început deja să pună în aplicare deciziile Comisiei de la Veneția, pentru a aduce Legea educației în concordanță cu normele Consiliului Europei.

"Partea ungară, însă, cere concesii suplimentare din partea Kievului" - a remarcat ministrul ucrainean.

"Manipularea și șantajul din partea Ungariei, care blochează reuniunea Comisiei NATO-Ucraina, constă în faptul că ne obligă să sistăm punerea în aplicare a legii. Dar acest lucru nu se regăsește în recomandările Comisiei de la Veneția", a adăugat Grinevici, subliniind și că reprezentanții minorității maghiare din Transcarpatia au refuzat să participe la consultările cu privire la articolul lingvistic al noii legi ucrainene a educației.

Poziția Liliei Grinevici a fost susținută în cadrul ședinței de guvern și de către ministrul de interne al Ucrainei, Arsen Avakov, care a afirmat că "declarația ministrului ungar Szijjártó este grosolană și inacceptabilă".

Potrivit lui Avakov, această afirmație a ministrului ungar de externe nu poate să rămână fără un răspuns din partea Kievului. O astfel de atitudine față de Ucraina este de nepermis, potrivit lui Arsen Avakov.

Aceeași opinie este împărtășită și de catre premierul Ucrainei, Volodimir Groisman, deși acesta a evitat epitetele emoționale, notează ziarul Evropeiska Pravda.

"Întotdeauna vom porni de la asigurarea drepturilor minorităților naționale. Dar prioritatea numărul unu va fi întotdeauna dezvoltarea limbii ucrainene, a culturii ucrainene. Aceasta nu este o chestiune discutabilă. Nu acceptăm și nu vom accepta niciun fel de agresiune și de presiune", a declarat premierul ucrainean.

După această discuție, Guvernul de la Kiev a aprobat un proiect de lege care vizează îndeplinirea uneia dintre recomandările Comisiei de la Veneția, prelungirea cu trei ani a perioadei de implementare a articolului lingvistic din Legea educației. Perioada de tranziție s-a prelungit, astfel, până în anul 2023.

Ministrul educației a remarcat, însă, că nu este vorba de refuzul de a respecta normele legii privind trecerea la desfășurarea procesului de învățământ în limba ucraineană.

"Acest lucru este important pentru noi, astfel încât copii care vin în școala primară să cunoască mai bine limba ucraineană, pentru ca apoi să poată trece la studierea materiilor în limba ucraineană", a explicat Grinevici.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,63
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:3,6 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău