Guvernul ucrainean a obținut un miliard de euro la conferința internațională de sprijin pentru Ucraina

  • 13 Decembrie 2022 19:00
Guvernul ucrainean a obținut un miliard de euro la conferința internațională de sprijin pentru Ucraina

Conferința internațională de sprijin pentru Ucraina organizată la Paris a permis strângerea a circa un miliard de euro pentru a ajuta populația ucraineană să treacă iarna, în timp ce infrastructurile energetice ale acestei țări sunt devastate de bombardamentele rusești, a anunțat marți șefa diplomației franceze, Catherine Colonna, transmite Agerpres.

Din această sumă, 415 milioane vor fi alocate sectorului energiei, 25 de milioane furnizării apei, 38 de milioane alimentației, 17 milioane sănătății, 22 de milioane transporturilor, iar diferența de 493 de milioane de euro încă nu a fost repartizată pe domenii.

''Țara noastră nu se va scufunda în întuneric'', a declarat la Paris premierul ucrainean Denis Șmîgal, care a vorbit despre un ''semnal puternic'' de sprijin pentru Ucraina din partea ''lumii civilizate''.

''Ajutorul atinge sau chiar depășește cele 800 de milioane de euro'' cerute de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat la rândul ei șefa diplomației franceze.

Bombardamentele rusești cu rachete și drone asupra infrastructurilor energetice ucrainene au început în octombrie ca represalii după explozia care a avariat podul Crimeii.

Premierul Șmîgal a precizat luni că ''toate hidrocentralele și termocentralele au fost avariate și 40% din rețeaua de înaltă tensiune a fost avariată în diferite grade'', după cele opt serii de raiduri rusești cu rachete și drone care au țintit sistemul energetic ucrainean, astfel că în prezent există un ''deficit semnificativ de generare'' a electricității. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău