Talibanii din Afganistan vor trimite un ajutor financiar pentru Turcia și Siria în urma seismului

  • 08 Februarie 2023 10:47
Talibanii din Afganistan vor trimite un ajutor financiar pentru Turcia și Siria în urma seismului

Guvernul taliban din Afganistan va trimite în jur de 165.000 de dolari ca ajutor pentru Turcia și Siria după cutremurul devastator produs luni, a anunțat Ministerul de Externe de la Kabul, informează miercuri, 8 februarie, Reuters.

Afganistanul trece printr-o severă criză economică și umanitară și este el însuși destinatarul unuia din cele mai mari programe umanitare ale Națiunilor Unite, transmite Agerpres.

Talibanii au preluat puterea în 2021 când forțele străine s-au retras și, de atunci, Afganistanului i s-au impus sancțiuni asupra sectorului bancar și nicio capitală nu i-a recunoscut în mod oficial guvernul.

'Emiratul islamic al Afganistanului (...) anunță un pachet de ajutor de 10 milioane de afgani (111.000 de dolari) și 5 milioane de afgani (55.512 de dolari) pentru Türkiye și, respectiv, Siria pe baza umanității comune și a frăției islamice', a transmis Ministerul de Externe printr-un comunicat emis marți seară.

Bilanțul victimelor seismului major produs în Turcia și Siria a trecut de 8.000, iar echipele de salvare lucrează contratimp, în condiții de iarnă, pentru a-i scoate pe supraviețuitori de sub dărâmături. Zeci de mii de persoane sunt rănite și multe au rămas fără locuințe pe o vreme friguroasă.

Și în Afganistan, sute de oameni au murit în ultimele săptămâni din cauza frigului puternic și a crizei economice.

Multe organizații de asistență și-au suspendat parțial operațiunile în urma unei decizii a autorităților talibane prin care majoritatea angajatelor ONG-urilor nu pot lucra, lăsând aceste agenții incapabile să desfășoare multe programe.

Diplomați occidentali au spus că nu va fi luată în considerare recunoașterea oficială a autorităților talibane dacă acestea nu își vor schimba politica în ce privește drepturile femeilor.

În pofida tăierii fondurilor de dezvoltare care formau altădată coloana vertebrală a bugetului de stat al Afganistanului, Banca Mondială a scris într-un raport că administrația talibană a crescut exporturile - unele din ele, în cărbune către Pakistanul vecin -, iar colectarea veniturilor a rămas solidă, inclusiv din taxe vamale și redevențe miniere. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău