Guvernul susține reforma programului de ajutor social

  • 13 Aprilie 2022 16:31
Guvernul susține reforma programului de ajutor social

Guvernul a avizat inițiativa legislativă care prevedere reformarea programului de ajutor social, înaintată de deputatul Dan Perciun. Una dintre prevederi este creșterea numărului de familii cu copii care vor putea fi incluse în programul de ajutor social prin majorarea venitului lunar minim garantat pentru fiecare copil, transmite IPN.

Ministrul muncii și protecției sociale, Marcel Spatari, a declarat că acest proiect de lege reprezintă primul pas în reformarea programului de ajutor social. Inițiativa prevede stimularea angajării beneficiarilor de ajutor social, capabili să muncească, prin reducerea graduală a cuantumului ajutorului social de care aceștia beneficiază și limitarea duratei aflării lor în programul de ajutor social.

De dreptul la ajutor social sau la ajutor social pe perioada rece a anului vor putea beneficia familiile defavorizate care îngrijesc de copii până la vârsta de șapte ani. Anterior era prevăzută vârsta de trei ani. Se va stabili un venit lunar minim garantat separat pentru copii față de cel pentru adulți.

Cuantumul standard pentru venitul lunar minim garantat pentru un copil și pentru un adult, se va stabili anual de către Guvern prin raportarea la minimul de existență pentru anul în curs.

Printre propunerile autorului figurează și includerea zilierilor în programul de ajutor social și încurajarea acestora să activeze legal, iar venitul din activitatea de zilier nu va afecta cuantumul ajutorului social. Totodată, proiectul prevede revizuirea anchetei sociale, prin ajutarea parametrilor acesteia la realitățile actuale.

„Sunt mai multe măsuri care reformează sistemul de ajutor social pentru a încuraja beneficiarii să se încadreze în câmpul muncii, mai ales beneficiarii care sunt șomeri sau zilieri. De asemenea, ne propunem să creștem numărul familiilor cu copii care beneficiază de acest sprijin al statului”, a mai spus Marcel Spatari.

Potrivit datelor Ministerului Muncii și Protecției Sociale, în luna decembrie 2021, de ajutor social au beneficiat 37 322 de gospodării sau 83 796 de persoane.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău