Guvernul spune „Nu” voucherelor de vacanță ca formă de susținere a turismului local

  • 27 Octombrie 2020 15:41
Guvernul spune „Nu” voucherelor de vacanță ca formă de susținere a turismului local

Cabinetul de miniștri nu susține inițiativa legislativă prin care se propune introducerea voucherelor de vacanță ca mecanism de susținere a turismului local. Un aviz în acest sens urmează să fie aprobat în următoarea ședință de Guvern, scrie Bizlaw.md.

În proiectul de lege înregistrat în Parlament se propune ca angajatorii, atât cei din domeniul public, cât și cei din sectorul privat, să acorde angajaților, o dată pe an, un voucher de vacanță în valoarea unui salariu mediu pe economie. Acesta va putea fi utilizat pentru achitarea serviciilor turistice doar în structurile de primire turistică de pe teritoriul Republicii Moldova, potrivit sursei citate.

Ministerul Finanțelor spune, însă, că modificările propuse la Codul muncii nu sunt oportune deoarece articolele ce urmează a fi completate reglementează alte tipuri de plăți pe care le primesc salariații.

Totodată, în viziunea Guvernului, voucherul de vacanță reprezintă o formă de susținere din care este necesar să fie achitate contribuții de asigurări sociale de stat obligatorii, pentru a evita ingerințele asupra prestațiilor sociale și, respectiv, afectarea sumei acestora care este în beneficiul viitor al angajatului, similar modului de impozitare a tichetelor de masă.

În schimb, Executivul menționează că optează pentru promovarea măsurilor de suport, a instrumentelor de stimulare și susținere bazate pe subvenționarea directă din partea statului, care ar permite, în mod eficient, asigurarea respectării destinației intervenției statului și redistribuirii echitabile a venitului național. În acest sens, sunt aduse ca exemplu mai multe inițiative implementate pe parcursul anului, printre care:

• programul de subvenționare a dobânzilor;

• programul de rambursare a TVA;

• reducerea cotei TVA pentru sectorul HORECA, de la 20% la 15%.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,66 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău