Guvernul spaniol va acorda 200 de euro gospodăriilor vulnerabile și reduce TVA la alimente

  • 27 Decembrie 2022 16:36
Guvernul spaniol va acorda 200 de euro gospodăriilor vulnerabile și reduce TVA la alimente

Guvernul spaniol a aprobat, marți, 27 decembrie, acordarea unui voucher de 200 de euro pentru ajutarea familiilor cu venituri anuale mai mici de 27.000 de euro, precum și eliminarea TVA pentru alimentele de primă necesitate, în primul semestru din 2023, dar și reducerea de la 10% la 5% pentru ulei și paste, relatează Agerpres.

Acestea sunt câteva dintre măsurile anunțate de șeful Executivului, socialistul Pedro Sanchez, ca parte a celui de-al treilea pachet de ajutoare publice pentru combaterea crizei și inflației, agravate de războiul din Ucraina.

De ajutorul în bani pentru familiile vulnerabile vor beneficia circa 4,2 milioane de gospodării, conform calculelor Guvernului.

Suspendarea temporară a taxei pe valoare adăugată (TVA), cea mai importantă taxă indirectă din sistemul fiscal spaniol, se va aplica unor alimente precum pâinea, făina de panificație, laptele, brânza, ouăle, fructele, legumele, verdețurile, cartofii și cerealele, care înainte erau impozitate cu 4%, au explicat surse guvernamentale.

Sanchez a anunțat și ajutoare de 300 de milioane de euro pentru agricultori, pentru a compensa scumpirea îngrășămintelor.

Șeful Guvernului a reamintit și că se vor prelungi în 2023 creșterea cu 15% a venitului minim vital (IMV) și pensiile necontributive.

Marți a fost aprobată reevaluarea generală cu 8,5% a pensiilor, conform creșterii medii a inflației în 2022, mai scrie EFE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău