Guvernul Spaniei a fost condamnat de justiție pentru că nu a protejat o femeie de soțul ei

  • 15 Octombrie 2020 08:49
Guvernul Spaniei a fost condamnat de justiție pentru că nu a protejat o femeie de soțul ei

Justiția spaniolă a condamnat miercuri Ministerul de Interne de la Madrid să acorde despăgubiri de 180.000 de euro familiei unei femei asasinate de soțul său la o lună după ce ea ceruse în zadar protecția poliției, transmite Agerpres, preluat de Agerpres.

Într-o hotărâre publicată miercuri, tribunalul Audienței Naționale a considerat că Garda Civilă i-a furnizat o protecție „inadecvată” femeii respective, care ceruse să fie protejată împotriva soțului său, în septembrie 2016 la Sanlucar la Mayor, în apropiere de Sevilla.

Cererea i-a fost respinsă pentru că bărbatul nu avea antecedente penale, Garda Civilă concluzionând că pericolul era insuficient, a detaliat instanța.

O lună mai târziu, femeia a fost înjunghiată mortal de soțul său, în stradă, în fața copiilor lor.

Bărbatul, descris de presa locală ca fiind un fost polițist dominican, s-a sinucis în luna mai, în timp ce executa o pedeapsă de 28 de ani de închisoare pentru crimă.

Prin decizia de miercuri, Audiența Națională a ordonat Ministerului Justiției să le acorde câte 20.000 de euro fiecăruia din părinții victimei și câte 70.000 de euro fiecăruia din cei doi copii, ca „prejudiciu moral”.

„Conștientizarea socială și instituțională a importanței problemei violenței de gen cere o mai mare sensibilizare decât cea de care a dat dovadă Garda Civilă în acest caz”, se arată în hotărârea justiției.

Spania a făcut din protecția femeilor o prioritate începând din 1997, după trauma națională provocată de cazul Ana Orantes, o femeie de 60 de ani bătută, aruncată de la balcon și apoi arsă de vie de fostul său soț, după ce semnalase de mai multe ori violențele acestuia, autorităților și la televiziune.

Ana Orantes fusese forțată să locuiască în aceeași casă cu fostul său soț de tribunalul care le pronunțase divorțul.

În 2004, parlamentul spaniol a adoptat în unanimitate prima lege din Europa prin care sexul victimei devine circumstanță agravantă în caz de agresiune.

Legea mai prevede asistență jurisdicțională gratuită pentru victimele violențelor masculine, înființează tribunale specializate și îi autorizează pe procurori să-i deschidă dosar unui suspect chiar dacă victima nu a depus plângere.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:0 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău