Guvernul solicită Parlamentului declararea stării de urgență în sectorul energetic

  • 19 Ianuarie 16:05
Guvernul solicită Parlamentului declararea stării de urgență în sectorul energetic

Guvernul i-a solicitat astăzi Parlamentului declararea stării de urgență pe un termen de 60 de zile în legătură cu insuficiența de gaze naturale.

Potrivit proiectului hotărârii, în această perioadă Comisia Națională pentru Situații Excepționale, care va dobândi prerogative suplimentare, va avea dreptul să dispună raționalizarea consumului de gaze și de alte resurse energetice, să instituie instrumente rapide de colectare a plăților de la consumatori pentru gazele naturale folosite; să instituie un regim special de procurare a gazelor naturale în regim rapid, în caz de necesitate; să aloce mijloace financiare pentru asigurarea procurării volumelor necesare de gaze naturale, în caz de necesitate.

Starea de urgență urmează să fie declarată de Parlament, care se va întruni într-o ședință specială.

Guvernul cere instituirea stării de urgență în condițiile în care concernul rus Gazprom a avertizat în privința sistării livrării de gaz, începând cu 21 ianaurie, în cazul în care Republica Moldova nu va achita în avans consumul, iar Moldovagaz nu dispune de sursele financiare necesare.

În Republica Moldova a mai fost declarată stare de urgență din cauza deficitului de gaze, în toamna anului trecut, atunci când nu fusese prelungit contractul de livrare, iar concernul rus a redus livrările. Republica Moldova plătește mai mult pentru gaze din toamna anului trecut în contextul majorărilor pe piețele internaționale, dar unii experți și politicieni susțin că unele condiții din contract, inclusiv cele financiare sunt motivate politic.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
13,3
Cer senin
Umiditate:43 %
Vint:10,8 m/s
Thu
13
Fri
17
Sat
21
Sun
15
Mon
13
Arhivă Radio Chișinău