Guvernul se amână până la Revelion (Adevărul)

  • 07 Decembrie 2015 10:21
Guvernul se amână până la Revelion (Adevărul)

Revista presei din 7 noiembrie 2015

Ziarul Național scrie despre discuțiile de sâmbătă seara dintre reprezentanții PLDM, PD, și PL în vederea formării unei noi majorități parlamentare și învestirea unui Guvern, dar acestea s-au soldat cu eșec. PD și PL vor să fie învestit un Guvern până la Anul Nou, dar par să nu împărtășească obiectivele liberal-democraților: un premier apolitic, scoaterea instituțiilor de sub controlul politic și varianta zero în ceea ce privește viitoarea construcție politică.
 
Adevărul titrează că Guvernul Republicii Moldova se amână până la Revelion. Președintelui de onoare al Partidului Democrat Dumitru Diacov a declarat după o nouă rundă de negocieri cu PLDM și PL că până la 31 decembrie va fi găsită o formulă de guvernare. Liderul liberal democrat Valeriu Streleț a anunțat după negocierile de sâmbătă seară că are nevoie de o nouă consultare a Consiliului Național Politic al partidului său și că negocierile nu au avut nici un rezultat. Streleț afirmă că cererile PLDM de resetare totală a sistemului politic din Republica Moldova nu au fost acceptate de partenerii de dialog.
 
Și Timpul remarcă faptul că a trecut aproape o lună de la întrebarea retorică a lui Štefan Füle: „Puteți să-mi explicați ce înseamnă guvern proeuropean?”. Răspunsurile , deși par evidente, sunt un nou subiect de dispută între partidele, care au format „Alianțele” pentru Integrare Europeană. Štefan Füle a intuit perfect, când a spus, în fața politicienilor noștri, că UE este folosită pe post de alibi pentru a promova politici, care n-au legătură cu Europa, scrie Timpul. Deși au trecut peste cinci săptămâni de la demiterea lui Streleț, negocierile stagnează în jurul unor dezbateri sterile.
 
Agenția de presă IPN publică o analiză semnată de Denis Cenușă - Cum este văzută Moldova la Bruxelles? După 6 ani de coaliții pretins pro-europene, Bruxelles-ul are dubii mari legate de ireversibilitatea vectorului european al Moldovei. Deși colapsul existentelor forțe pretins pro-europene este un fapt împlinit și bine cunoscut de cercurile politice de la Bruxelles, se menține o speranță, nejustificată în mare parte, că integrarea europeană se mai poate recupera. Realitatea moldovenească este însă alta, iar instituțiile europene trebuie să se pregătească pentru orice scenariu, inclusiv din cele mai negative pentru mișcarea europeană din Moldova. UE trebuie să conștientizeze că politicienii moldoveni sunt extrem de imprevizibili (la fel ca cei ucraineni sau armeni), dar și mai imprevizibilă este Rusia, scrie autorul.
 
Anexarea Transnistriei de către Rusia este puțin probabilă, susține în Adevărul Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova. Ivan Hnatișin, a vorbit despre faptul că 70% din populația Ucrainei susține integrarea europeană, iar 60% susține aderarea la NATO. El consideră că în Transnistria, spre deosebire de Donbas, există libertatea de circulație, multe din companiile transnistrene funcționează în baza înregistrării oficiale și că în Transnistria nu există pericolul unui nou război. 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău