Guvernul României confirmă ridicarea vizelor pentru Canada

  • 30 Octombrie 2016 17:12
Guvernul României confirmă ridicarea vizelor pentru Canada

Guvernul României anunță că, în urma semnării tratatului CETA, Canada a confirmat ridicarea vizelor pentru cetățenii români în două etape, parțial de la 1 mai 2017 și total de la 1 decembrie. Premierul Dacian Cioloș a afirmat că este "un moment important" atât pentru cetățeni, cât și pentru oamenii de afaceri, transmite Digi24.

"Guvernul României salută decizia Guvernului Canadei de a elimina complet vizele pentru cetățenii români începând cu 1 decembrie 2017. Această decizie se regăsește în declarația Summitului UE-Canada și confirmă eforturile depuse de Guvernul României pentru a ajunge la acest rezultat", se arată într-un comunicat al Guvernului.

Executivul precizează că, "în urma discuțiilor intense din ultimele luni între cei doi prim-miniștri, Dacian Cioloș și Justin Trudeau", Guvernul Canadei a confirmat angajamentul de elimina total regimul de vize pentru toți cetățenii români, începând cu 1 decembrie 2017, după o primă etapă de liberalizare parțială de la 1 mai 2017.

”Este un moment important pentru România, nu doar pentru că se deschide accesul românilor la beneficiile Tratatului comercial între Uniunea Europeană și Canada (CETA), dar și pentru că se elimină ultima discriminare existentă pentru cetățenii români față de ceilalți cetățeni europeni în chestiunea circulației fără bariere pe teritoriul Canadei. Consider, de asemenea, că această liberalizare a regimului vizelor va crea oportunități  importante pentru oamenii de afaceri români care doresc să dezvolte proiecte cu parteneri canadieni", a spus Cioloș cu această ocazie.

Premierul i-a mulțumit lui Justin Trudeau pentru "implicarea personală" în această negociere.

În perioada de până la momentul eliminării depline a regimului de vize, Canada va introduce o ridicare parțială a vizelor pentru cetățenii români eligibili care călătoresc în această țară, informează Guvernul. Astfel, la 1 mai 2017, cetățenii români care au deținut o viză canadiană temporară în ultimii 10 ani (Canadian temporary resident visa) sau care dețin, în prezent, o viză validă, valabilă pentru Statele Unite (valid US non-imigrant visa), vor putea să viziteze sau să tranziteze Canada pe baza unei autorizații electronice de călătorie (eTA) în loc de viză.

Uniunea Europeană și Canada au semnat duminică, la ora locală 14 (15 ora României), la Bruxelles acordul istoric de liber-schimb, CETA.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:2,06 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău