Guvernul României analizează posibilitatea deschiderii unor noi puncte de trecere a frontierei cu Ucraina

  • 27 Aprilie 2022 19:46
Guvernul României analizează posibilitatea deschiderii unor noi puncte de trecere a frontierei cu Ucraina

Guvernul de la București analizează posibilitatea deschiderii unor noi puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, în contextul războiului purtat de Rusia în țara vecină, a declarat, miercuri, la Palatul Victoria, premierul român Nicolae Ciucă.

„Am discutat despre demersurile pe care țara noastră le face astfel încât să putem ca în viitor să continuăm să asigurăm toate aceste facilități de trecere a frontierei. Împreună cu ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, am analizat posibilitatea să deschidem și alte noi puncte de trecere a frontierei. Există în momentul de față în analiză și foarte curând vom reveni și vom confirma împreună cu Ministerul Afacerilor Externe din Ucraina deciziile pe care le vom lua”, a spus Ciucă, într-o conferință de presă la Palatul Victoria, scrie CaleaEuropeana.ro.

Șeful Guvernului român a subliniat importanța deschiderii în 2020 a punctului de trecere a frontierei Isaccea-Orlovka în regim de bac peste Dunăre, care asigură conexiunea zonei de sud a regiunii Odessa cu România, și a liberalizării transportului de mărfuri pentru operatorii ucraineni, pe 5 aprilie. 

Momentan, punctele funcționale de trecere a frontierei cu Ucraina sunt următoarele: Vama Isaccea, județul Tulcea; Vama Siret, județul Suceava, unde există cel mai mare hub umanitar destinat Ucrainei; Vama din Sighetu Marmației, județul Maramureș; și Vama Halmeu, județul Satu Mare– 10 minute – intrare: 3 artere; ieșire 1 arteră, granița cu Ucraina.

România mai are puncte de trecere pe cale ferată spre Ucraina sau Republica Moldova, dar ele nu sunt deschise.

În județul Vaslui, nu este operațional punctul de trecere de la Falciu, localitatea Bogdănești, iar în județul Maramureș, punctul de trecere Tisa feroviar nu este în lucru. Nu se lucrează nici la punctul de frontieră Valea Vișeului feroviar, județul Maramureș.

În data de 26.04.2022, în interval de 24 de ore, la nivel național, prin punctele de frontieră au intrat în România 85.403 de persoane, dintre care 6.629 cetățeni ucraineni (în creștere cu 50 % față de ziua precedentă).

Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 3.655 cetățeni ucraineni (în creștere cu 71%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 1.372 cetățeni ucraineni (creștere cu 58%).

De la declanșarea acestei crize, până la data de 26.04.2022, ora 24.00, la nivel național, au intrat în România 792.715 cetățeni ucraineni.

Prim-ministrul României Nicolae-Ionel Ciucă a efectuat, la 26 aprilie 2022, o vizită de lucru în Ucraina, la Kiev, pe parcursul căreia a fost însoțit de președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu și de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu. Premierul României a fost primit de președintele Volodimir Zelenski și a avut întrevederi cu prim-ministrul Ucrainei Denys Shmyhal și președintele Radei Supreme Ruslan Stefanchuk.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:17 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău