Guvernul României amână închiderea a două termocentrale pe cărbune. Executivul arată că Ucraina și Republica Moldova au nevoie de importuri de energie electrică din România

  • 27 Decembrie 2022 12:09
Guvernul României amână închiderea a două termocentrale pe cărbune. Executivul arată că Ucraina și Republica Moldova au nevoie de importuri de energie electrică din România

Ministerul Energiei de la București a pus în dezbatere publică proiect de Hotărâre, prin care va amâna până toamna viitoare închiderea a două centrele pe cărbune, de la Turceni și Rovinari, cu o capacitate de producție de 660 MW. „Până în rezent, singura posibilitate de import în Republica Moldova a fost asigurată de către România”, se arată în nota de fundamentare.

Executivul de la București susține că este nevoie de aceste centrale pe cărbune atât pentru consumul de energie al țării, în contextul crizei energetice și războiului din Ucraina, cât și pentru furnizarea de energie către Republica Moldova, care nu mai poate importa din Ucraina din cauza războiului, scrie economedia.

„Situația gopolitică actuală generată de conflictul dintre Rusia și Ucrainei face ca, în funcție de evoluția războiului, atât Ucraina cât și Republica Moldova să aibă nevoie de importuri de energie electrică din România. În data de 10.10.2022, mai multe atacuri cu rachetă ale Rusiei asupra Ucrainei au vizat în mod direct infrastructura energetică și de comunicații.

Astfel, au fost lovite mai multe stații din rețeaua electrică de transport și distribuție, precum și câteva centrale termoelectrice de termoficare. Măsura luată de către Ukrenergo Ucraina a fost aceea de anulare, începând cu data de 11.10.2022, a exporturilor către România (150 MW, valoare constantă 24/24 h), Slovacia 150 MW, valoare constantă 24/24 h), Polonia (aproximativ 200 MW, valoare constantă 24/24 h) și către Republica Moldova (cu valori cuprinse între 100 MW pe timpul nopții și 160 MW pe timpul zilei), pentru o perioadă nedeterminată. Anularea exporturilor Ucrainei către Republica Moldova, începând cu data de 11.10.2022, ora 03:00, au afectat foarte grav Republica Moldova, care nu-și poate asigura necesarul de energie electrică cu aproximativ 30%. Până în rezent, singura posibilitate de import în Republica Moldova a fost asigurată de către România”, se mai arată în nota de fundamentare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău