Guvernul României a donat USMF „Nicolae Testemițanu” un simulator performant pentru chirurgia minim invazivă în urologie
-
23 Octombrie 2024 13:50
Un simulator performant pentru chirurgia minim invazivă în urologie a fost donat Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” de către Guvernul României. Donația este parte a proiectului „Consolidarea educației medicale în urologie și nefrologie chirurgicală prin simulare”, cu un buget de 2 milioane de lei, transmite Radio Chișinău.
Simulatorul chirurgical de ultimă generație va ajuta studenții și medicii rezidenți să își dezvolte abilitățile în condiții cât mai apropiate de realitate și sigure.
Rectorul USMF „Nicolae Testemițanu”, Emil Ceban, a subliniat importanța învățării prin simulare în educația medicală și a apreciat cooperarea cu România, în special prin schimbul de cunoștințe în domeniul medical.
„Simulatorul este de o importanță majoră pentru sistemul de educație medicală din țara noastră. Învățarea prin simulare este nu doar un mijloc de pregătire, ci și o garanție de siguranță a pacienților noștri. Prin intermediul acestui proiect vom putea reduce semnificativ riscurile și complicațiile din timpul pregătirii clinice. Astfel, colaborarea noastră cu instituțiile medicale și academice din România ne ajută să implementăm cele mai înalte standarde de practică medicală, împărtășind cunoștințe și experiențe valoroase în domeniu”, a spus Emil Ceban.
Investiția în acest aparat, contribuie la îmbunătățirea serviciilor medicale oferite pacienților, de rând cu formarea unor specialiști mai bine pregătiți, și într-un final la o îngrijire medicală mai eficientă, a declarat Secretarul de Stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, Adrian Dupu.
„La acest sfârșit de an, probabil că vor mai urma, dar mă bucur ca am realizat acest proiect. Un proiect care nu doar îmbunătățește calitatea sau oferă instrumente și tehnică de calitate pentru studenți, ci va contribui, de asemenea, și la îmbunătățirea serviciilor medicale oferite pacienților. Îmbină astfel două dintre elementele, cred eu, cele mai importante de care avem noi nevoie educație de calitate si servicii medicale de calitate”, a menționat Adrian Dupu.
Tranșa nerambursabilă, în valoare de 2 milioane de lei face parte dintr-un proiect de 600.000 de euro, finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova a Guvernului României, în cadrul căruia au fost depuse 302 proiecte, 99 fiind deja selectate.