Guvernul României a aprobat trei memorandumuri de colaborare cu R. Moldova

  • 30 Septembrie 2015 17:09
Guvernul României a aprobat trei memorandumuri de colaborare cu R. Moldova

Guvernul României a aprobat miercuri, 30 septembrie, trei Memorandumuri de cooperare între România și Republica Moldova, documente prin care va fi continuată colaborarea în domeniile educației, cercetării științifice și culturii.

Potrivit unui comunicat al Guvernului remis AGERPRES, primul Memorandum vizează un protocol de colaborare între Ministerul Educației și Cercetării Științifice din România și Ministerul Educației din Republica Moldova pentru anii de învățământ 2015-2018.

Astfel, România va acorda, anual, 950 de locuri de studii în învățământul preuniversitar de stat tinerilor din Republica Moldova și 1.175 de locuri fără plata taxelor de școlarizare în învățământul universitar de stat.

În plus, pentru cetățenii din Republica Moldova absolvenți ai ciclului de licență în România sau în alt stat al Uniunii Europene sunt acordate 25 de locuri de studii de rezidențiat cu bursă și fără plată taxelor de școlarizare.

Prin cel de-al doilea Memorandum a fost aprobat un nou program de cooperare bilaterală în domeniul cercetării științifice, dezvoltării tehnologice și inovării, pentru o perioadă de cinci ani de la data semnării.

Acordul a fost semnat între Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică și Inovare din România și Academia de Științe a Republicii Moldova.

Cel de-al treilea Memorandum este menit să faciliteze cooperarea culturală între România și Republica Moldova, printr-un protocol ce prevede, între altele, schimbul de publicații în limba română; sprijinirea conlucrării în privința bibliotecilor și bibliotecarilor; sau schimbul de experiență în domeniul conservării, restaurării, investigării științifice a patrimoniului cultural mobil și imobil.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău