Guvernul României a aprobat acordul cu R. Moldova privind construcția apeductelor pe sub Prut

  • 05 Ianuarie 2022 16:05
Guvernul României a aprobat acordul cu R. Moldova privind construcția apeductelor pe sub Prut

Acordul între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind reglementarea construirii unor apeducte cu subtraversarea râului Prut pentru alimentare cu apă potabilă din județul Iași (România) în raioanele Nisporeni, Ungheni, Glodeni și Fălești (Republica Moldova) a fost aprobat, miercuri, de către Executivul de la București, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor de la București (MMAP).

Potrivit unui comunicat de presă al ministerului de resort, transmis AGERPRES, pe 20 mai 2021, România și Republica Moldova au semnat, în baza Memorandumului aprobat în ședința Guvernului din 3 martie 2021, Acordul privind reglementarea construirii unor apeducte ce cuprinde aspecte referitoare la amplasarea apeductelor și modalitatea de efectuare a lucrărilor, astfel încât să nu afecteze linia frontierei de stat, precum și autorizarea activităților de construcție și rezolvarea unor potențiale diferende.

"Având în vedere relațiile speciale dintre România și Republica Moldova, mă bucur că am reușit să aprobăm acest acord care reprezintă încă un pas în continuarea și dezvoltarea cooperării pentru a identifica soluții durabile la problemele comune. Acordul constituie baza legală pentru realizarea lucrărilor de traversare a frontierei de către conductele de alimentare cu apă potabilă, iar după intrarea în vigoare, se va stabili exact amplasamentul apeductului între localitățile Ungheni din România și Ungheni din Republica Moldova, prin hotărârea Comisiei Hidrotehnice interguvernamentale. Așa cum am discutat în cadrul întâlnirii din decembrie cu viceprim-ministrul Republicii Moldova Andrei Spânu, racordarea fizică între cele două țări face parte dintre prioritățile noastre alături de alte proiecte cu impact major asupra calității vieții cetățenilor din Republica Moldova, proiecte de infrastructură locală precum alimentare cu apă, sisteme de canalizare, eficiență energetică etc.", a afirmat ministrul Mediului, Barna Tanczos.

Investițiile vor fi realizate din bugetul S.C. Apavital S.A., iar în prima etapă se prevede construcția unei subtraversări a râului Prut, între localitățile Măcărești (România) - Măcărești (Republica Moldova), care se adresează cetățenilor din 13 localități din Raioanele Ungheni și Nisporeni, cu o populație de aproximativ 30.000 de locuitori. În acest caz există proiectul tehnic și finanțare.

Totodată, prin proiectele existente se prevăd patru traversări (două subtraversări și două supratraversări) între localitățile Măcărăști (România) - Măcărăști (Republica Moldova), Sculeni (România) - Sculeni (Republica Moldova), Tabăra (România) - Viilor (Republica Moldova) și traversarea pe viitorul pod Ungheni (România) - Ungheni (Republica Moldova).

Conform MMAP; în perspectiva următorilor ani, după demararea proiectului, vor putea fi deservite cu apă potabilă cel puțin patru orașe din Republica Moldova (Glodeni, Nisporeni, Ungheni și Fălești) și aproximativ 100 de comune, cu o populație de aproximativ 250.000 de persoane.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău