Guvernul român nu recunoaște așa-zisele „alegeri prezidențiale” din regiunea Karabah, locuită majoritar de armeni

  • 11 Septembrie 2023 18:44
Guvernul român nu recunoaște așa-zisele „alegeri prezidențiale” din regiunea Karabah, locuită majoritar de armeni

Ministerul Afacerilor Externe al României a transmis luni într-un comunicat că nu recunoaște așa-zisele „alegeri prezidențiale” din regiunea separatistă Karabah, un teritoriu locuit majoritar de etnici armeni care face parte însă din Azerbaidjan și care a moștenit un „conflict înghețat” odată cu destrămarea Uniunii Sovietice, transmite Agerpres.

„MAE reiterează susținerea deplină pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Azerbaidjanului, în frontierele sale recunoscute internațional, și se pronunță pentru reglementarea politică a tuturor problemelor din regiune, în consens cu principiile dreptului internațional”, a transmis Ministerul de Externe de la București, o poziție care este în concordanță și cu cea exprimată de Uniunea Europeană.

Parlamentul din Karabah l-a ales sâmbătă pe Samvel Șahramanian, ofițer militar și fost șef al serviciului de securitate, drept nou președinte al teritoriului, la o săptămână după ce predecesorul său a demisionat. Azerbaidjanul a condamnat votul ca fiind ilegal.

Karabahul este recunoscut la nivel mondial ca parte a Azerbaidjanului, dar este controlat de populația sa de aproximativ 120.000 de etnici armeni de la un război care a coincis cu destrămarea Uniunii Sovietice.

Azerbaidjanul a recucerit între timp mari porțiuni din teritoriu, într-un al doilea război major care a avut loc în 2020, și în ultimele nouă luni a exercitat noi presiuni asupra regiunii prin restricționarea accesului său către Armenia prin coridorul Lacin. Drumul este blocat cu excepția cazurilor medicale urgente, ceea ce a dus la o penurie de provizii de bază, inclusiv de pâine.

Azerbaidjanul a acuzat anterior Armenia că se folosește de coridor pentru a face contrabandă cu arme și a respins propunerea de redeschidere a drumului simultan cu o altă rută spre Karabah.

Baku are o relație strânsă cu Turcia, în timp ce Erevanul a avut în mod istoric legături strânse cu Rusia.

Moscova are forțe de menținere a păcii în Karabah și a acționat ca garant al unui acord care a pus capăt războiului din 2020 și care prevedea ca acest coridor Lacin, ce leagă Karabahul de Armenia, să rămână deschis.

Erevanul, deși aliat tradițional al Moscovei, a acuzat în ultimul timp că trupele rusești nu au făcut nimic pentru a-i împiedica pe azeri să își impună blocada.

Atât Ucraina, cât și Turcia, aliatul tradițional al lui Baku, au condamnat alegerile din Karabah și și-au exprimat sprijinul pentru revendicarea de către Azerbaidjan a Karabahului.

Uniunea Europeană a declarat că nu recunoaște alegerile, dar spune că locuitorii din Karabah ar trebui „să se consolideze în jurul conducerii de facto”, în cadrul unor negocieri cu Baku.

În capitalele Armeniei și Azerbaidjanului, locuitorii au declarat pentru Reuters că se tem de un nou război între cele două țări.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,66 m/s
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
14
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău