Guvernul R.Moldova a cheltuit 235,1 milioane de lei pentru suportul refugiaților

  • 24 Martie 2022 16:10
Guvernul R.Moldova a cheltuit 235,1 milioane de lei pentru suportul refugiaților

Autoritățile centrale ale Republicii Moldova au cheltuit 235,1 milioane de lei pentru suportul refugiaților din Ucraina, circa 200 de milioane vin din contul bugetului de stat iar alte 35,1 milioane din donațiile persoanelor fizice și juridice, transmite MOLDPRES.

Ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi, a anunțat astăzi într-o conferință de presă că autoritățile centrale au cheltuit pentru suportul refugiaților ucraineni 200 de milioane de lei din bugetul de stat iar alte 35,1 de milioane sunt din donațiile persoanelor fizice și juridice, notează sursa citată.

Budianschi a spus că Ministerul Finanțelor a deschis un cont de colectare a mijloacelor financiare destinat ajutorării refugiaților din Ucraina pe care s-au acumulat deja 46,8 milioane de lei. „Pe acest cont unic au fost acumulate resurse financiare atât din partea persoanelor fizice, cât și persoanelor juridice ori instituțiilor internaționale. 19,2 milioane de lei au fost donate de către persoane fizice și juridice din Republica Moldova”, a spus Budianschi.

Oficialul a precizat că din suma totală acumulată pe acest cont unic au fost cheltuiți 35,1 milioane de lei. ”Am alocat din acest cont special 31,3 milioane de lei pentru întreținerea celor 45 de centre de plasament existente iar 3,8 milioane lei pentru asigurarea cu alimente”, a precizat Budianschi.

La rândul său, secretarul general al Guvernului, Dumitru Udrea a declarat în cadrul aceleiași conferințe că prin mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene în Republica Moldova a sosit un ajutor de 6,6 milioane de euro destinat gestionării refugiaților din Ucraina. Potrivit oficialului, este vorba de echipament și instalații, corturi, pături, lenjerie de pat dar și opt ambulanțe. “În acest ajutor intră și pachetul energetic acordat de statul român prin donația de 5000 de tone de păcură și 130 de tone de motorină și 131 de tone de benzină”, a menționat Dumitru Udrea.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău