Guvernul propune ratificarea a trei acorduri pentru modernizarea sistemului energetic

  • 12 Noiembrie 2019 11:15
Guvernul propune ratificarea a trei acorduri pentru modernizarea sistemului energetic

Guvernul propune pentru ratificare Parlamentului trei acorduri de finanțare semnate cu Asociația Internațională de Dezvoltare (IDA, care face parte din grupul Băncii Mondiale) și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), menite să contribuie la modernizare sistemului energetic din Moldova, transmite IPN.

IDA va acorda Republicii Moldova un împrumut de 47,9 milioane de euro care va fi utilizat pentru extinderea stației din Vulcănești, modernizarea stației din Chișinău și construcția liniei electrice aeriene LEA 400 kV Vulcănești – Chișinău, construcția unei clădiri pentru noul sediu al ÎS Moldelectrica, inclusiv a unui nou centru de dispecerat. Al doilea acord de finanțare cu IDA prevede acordarea unui împrumut de 13,1 milioane de euro pentru dezvoltarea sistemului energetic din Republica Moldova.

Iar BERD va oferi o finanțare nerambursabilă în sumă de 39,9 milioane de euro pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, Faza I”, proiect ce va fi realizat de Moldelectrica. Banii constituie un grant din contribuția Uniunii Europene pentru realizarea primei faze a proiectului pentru construcția stației back-to-back în Vulcănești.

Costul total al proiectului de interconectare este de 261 de milioane de euro, care constă din două module de conversie de configurație back-to-back cu o capacitate totală instalată de 600 MW situată la Vulcănești și o linie de transport a energiei electrice de 400 kV între stațiile electrice Vulcănești și Chișinău, inclusiv extinderea stației 400 kV din Vulcănești și modernizarea stației 330 kV din Chișinău. Proiectul se preconizează să fie implementat până în anul 2024.

În decembrie 2017 au fost semnate două acorduri de împrumut (a câte 80 milioane de euro) cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Europeană de Investiții.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău