Guvernul propune compensarea cheltuielilor de transport pentru circa 3.000 de lucrători medicali

  • 16 Octombrie 14:35
Guvernul propune compensarea cheltuielilor de transport pentru circa 3.000 de lucrători medicali

Comitetul de Miniștri a aprobat astăzi, mai multe hotărâri care vizează îmbunătățirea condițiilor de viață ale cetățenilor. Printre măsurile adoptate se numără sprijinul pentru lucrătorii medicali, modificări la programul „Prima Casă Plus”, simplificarea obținerii permisului de conducere și gestionarea resurselor de apă, transmite Radio Chișinău.

Ministerul Sănătății a propus un regulament pentru compensarea cheltuielilor de transport pentru cei aproximativ 3.000 de lucrători medicali care lucrează în instituții din alte localități decât în cele în care își au domiciliul.

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a subliniat importanța acestui sprijin.

„Circa 3000 de lucrători medicali efectuează naveta zilnic, suportând cheltuieli proprii. Pentru noi este prioritar să menținem cadrele medicale în sistem, în special în zonele rurale și orașele mici, unde se atestă un deficit mult mai mare de resurse umane”, a spus Ala Nemerenco.

Modificările aduse programului „Prima Casă Plus” includ majorarea valorii maxime a locuinței procurate la 2,5 milioane de lei și extinderea perioadei de creditare la 30 de ani, facilitând astfel accesul la locuințe pentru familiile din mediul rural. La credite vor putea aplica și moldovenii din diasporă, și cei care au locuințe mai mici de 50 de metri pătrați.

De asemenea, s-au aprobat simplificări în procedura de obținere a permisului de conducere pentru posesorii de permis categoria B care doresc să obțină categoria A1.

„Proiectul va avea un impact pozitiv pentru modernizarea serviciilor publice la capitolul perfectarea dreptului de a conduce vehicule, ceea ce reprezintă un avantaj pentru cetățeni, favorizând activitatea în domeniul transportului rutier și oferind acces liber și oportun la serviciile de acest gen”, a precizat Adrian Efros.

Guvernul a aprobat și o nouă metodologie pentru gestionarea resurselor de apă, care va întări gestionarea bazinelor hidrografice și va permite intervenții pentru protejarea ecosistemelor acvatice. Documentul prevede și monitorizarea activităților umane pentru prevenirea impactului negativ asupra comunităților.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
12,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:62 %
Vint:5,66 m/s
Thu
9
Fri
7
Sat
7
Sun
8
Mon
10
Arhivă Radio Chișinău