Guvernul promite să aplice „măsuri țintite” în contextul creșterii prețurilor la carburanți

  • 09 Martie 2022 18:00
Guvernul promite să aplice „măsuri țintite” în contextul creșterii prețurilor la carburanți

Guvernul promite să aplice „măsuri țintite” în contextul creșterii accentuate a prețurilor la carburanți. Premierul Natalia Gavrilița a declarat într-o conferință de presă din această seară că Guvernul va veni cu programe de susținere a sectoarelor care au cel mai mult nevoie de suport. În cazul populației, principalul instrument este creșterea pensiilor și a salariilor, a spus Natalia Gavrilița.

„Am discutat despre măsurile pe care trebuie să le întreprindă Guvernul în contextul acestei creșteri a prețurilor la combustibili la nivel internațional și credem că trebuie să venim cu anumite măsuri țintite pentru cei care au nevoie cel mai mult de ajutor. Ceea ce este important este să-i ajutăm pe agricultori, pe transportatori și anumite categorii care au nevoie cel mai mult de această susținere. Chiar astăzi în ședință de Guvern am solicitat Ministerului Agricultorii să vină cu un program țintit pentru agricultori și Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale să vină cu un program pentru transportatori. (...) Noi credem că principalul instrument de ajutorare a populației în contextul creșterii prețurilor este creșterea pensiilor și salariilor”.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) precizează că evoluțiile economice regionale generate de situația din Ucraina au un impact semnificativ asupra prețurilor la petrol și produselor derivate din acesta. Doar în primele 8 zile ale lunii curente cotațiile Platts s-au majorat cu 278 $/tona la benzină și 529 $/tona la motorină, ceea ce reprezintă cea mai accelerată creștere înregistrată pe piața produselor petroliere. O asemenea evoluție într-o perioadă atât de scurtă nu a mai existat. Acest fapt generează o majorare fără precedent a prețurilor la carburanți, în special în statele precum Republica Moldova, care nu au producție proprie și importă 100% din cantitățile necesare de produse petroliere.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău