Guvernul precizează procedura de eliberare a dispozitivelor asistive persoanelor cu deficiențe de văz

  • 04 Aprilie 2023 15:56
Guvernul precizează procedura de eliberare a dispozitivelor asistive persoanelor cu deficiențe de văz

Persoanele cu dizabilități de vedere se vor adresa medicului oftalmolog la evidența căruia se află, iar acesta, în funcție de necesitățile identificate, îi va îndrepta la prestatorii abilitați cu dreptul de prescriere a dispozitivelor asistive contractate de către Compania Națională de Asigurări în Medicină. Regulamentul cu privire la modul de asigurare a unor categorii de cetățeni cu mijloace ajutătoare tehnice a fost modificat de Guvern la propunerea Ministerului Sănătății. Inițiativa vizează toate persoanele cu dizabilități de vedere, atât severe, accentuate, cât și medii, transmite IPN.

Beneficiarii dispozitivelor asistive de corecție optică și ajutor vizual vor fi instruiți cum să le utilizeze de către instituțiile care le-a prescris. Iar în cazul altor dispozitive asistive pentru slab văzători sau nevăzători, instruirea se va efectua de prestatorii abilitați de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale

„În esență, prin această decizie creăm un nou serviciu în cadrul Centrului Republican Experimental, Protezare Ortopedie și Reabilitare prin care vor fi oferite dispozitive asistive pentru diminuarea, compensarea, monitorizarea sau neutralizarea limitărilor vizualeˮ, a precizat ministrul muncii și protecției sociale, Alexei Buzu.

În anul 2023, în bugetul Centrului Republican Experimental, Protezare Ortopedie și Reabilitare au fost planificate mijloace financiare în valoare de 2 milioane de lei pentru achiziționarea și asigurarea persoanelor cu dizabilități slab văzătoare și nevăzătoare cu dispozitive asistive de vedere.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:44 %
Vint:5,66 m/s
Tue
19
Wed
13
Thu
14
Fri
11
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău