Guvernul Poloniei estimează că mai sunt aproximativ 7000 de migranți în Belarus care speră să ajungă în Uniunea Europeană

  • 07 Decembrie 2021 14:43
Guvernul Poloniei estimează că mai sunt aproximativ 7000 de migranți în Belarus care speră să ajungă în Uniunea Europeană

Guvernul polonez estimează că în țara vecină Belarus mai sunt aproximativ 7000 de migranți care speră să ajungă în Uniunea Europeană, transmite marți dpa, citând serviciile de informații poloneze, relatează Agerpres.

„Estimăm că regimul Lukașenko a trimis circa 3000 de migranți înapoi în Irak și Siria, dar un număr considerabil mai mare, circa 7000, se află în continuare pe teritoriul Belarus”, a declarat pentru agenția poloneză de presă PAP purtătorul de cuvânt al serviciilor de informații poloneze Stanislaw Zaryn.

Acesta a mai precizat că numărul tentativelor de traversare ilegală a frontierei dintre Belarus și Polonia este în scădere, dar că ar fi prematur să se vorbească despre sfârșitul crizei.

Forțele de securitate belaruse continuă să trimită mici grupuri de migranți la graniță pentru a identifica porțiuni mai puțin securizate pe unde pot trece ilegal în UE, a mai spus Zaryn.

Marți, gărzile de frontieră poloneze au raportat 116 tentative de traversare ilegală în 24 de ore. Tot pentru marți era prevăzut un nou zbor de repatriere din Belarus în Irak, urmat miercuri de unul către Siria, conform unui anunț al aeroportului din Minsk pe platforma Telegram.

Totuși, mulți migranți aflați la graniță speră încă să-și poată continua călătoria spre Europa și refuză să se întoarcă în țările lor, a relatat agenția belarusă de presă Belta.

Mii de migranți și refugiați încearcă de câteva săptămâni să treacă granițele externe ale UE dinspre Belarus, cu scopul de a ajunge, pentru început, în statele membre ale Uniunii Polonia, Lituania ori Letonia.

UE l-a acuzat pe Aleksandr Lukașenko, liderul autoritar din Belarus, că aduce deliberat la Minsk pe cale aeriană cetățeni din țări afectate de conflicte, înainte de a-i încuraja să se instaleze la granițele Uniunii, într-un efort ce vizează destabilizarea blocului comunitar, ca revanșă la sancțiunile economice impuse de Bruxelles guvernului său.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău