Guvernul oferă suport financiar agricultorilor care au avut de suferit în urma înghețurilor

  • 06 Aprilie 2017 07:34
Guvernul oferă suport financiar agricultorilor care au avut de suferit în urma înghețurilor

Cabinetul de miniștri a aprobat miercuri, 5 aprilie, Regulamentului privind modul de acordare a suportului financiar producătorilor agricoli, în scopul diminuării consecințelor înghețurilor târzii din primăvara anului 2016, care stabilește cerințele față de persoanele ce pot solicita  alocația și procedura de acordare a acesteia.

Conform mecanismului aprobat de Executiv, agricultorii vor depune personal sau prin intermediul reprezentantului împuternicit dosarul de solicitare a suportului financiar la comisia specială instituită în unitatea administrativ-teritorială de nivelul întâi, în a cărei rază se află plantația pomicolă afectată. Din componența comisiei speciale vor face parte primarul localității, secretarul consiliului local, inginerul cadastral, contabilul primăriei și un consilier local. Termenul de depunere a dosarului este de 10 zile lucrătoare de la data creării comisiei speciale.

Mărimea suportului financiar se calculează în funcție de suprafața afectată, gradul de afectare, prețul comparabil pentru anul 2015, recolta compromisă și contribuția solicitantului la bugetul de stat. Îndemnizațiile vor fi acordate prin intermediul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură.

Toți solicitanții care vor întruni criteriile de eligibilitate vor primi suport financiar din mijloacele disponibile în fondul de intervenție al Guvernului. Totodată, cei care vor prezenta date cu caracter denaturat, vor fi incluși în Lista de interdicție a producătorilor agricoli a Agenției.

Amintim că în perioada 26-27 aprilie 2016, în unele raioane de Nord (Briceni, Dondușeni, Drochia, Glodeni, Ocnița, Rîșcani și, parțial, Soroca) au fost înregistrate temperaturi joase sub nivelul de rezistență biologică, care au provocat prejudicii considerabile sectorului agricol, în secial recoltei de fructe.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,66 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău