Guvernul Norvegiei propune interzicerea portului vălului musulman în unitățile de învățământ

  • 12 Iunie 2017 14:34
Guvernul Norvegiei propune interzicerea portului vălului musulman în unitățile de învățământ

Norvegia intenționează să interzică portul vălului care acoperă fața în grădinițe, școli, licee și și universități, a anunțat luni guvernul de la Oslo, aceasta fiind cea mai recentă astfel de măsură într-o țară europeană, transmite Reuters.

Franța, Olanda, Belgia, Bulgaria și landul german Bavaria au impus restricții privind portul în locuri publice al vălului care acoperă integral fața.

Guvernul minoritar norvegian, o coaliție formată din conservatori și Partidul Progresului (populist), a declarat că este încrezător că măsura propusă va obține sprijinul parlamentului.

''Avem toate motivele să credem că această măsură va fi aprobată de parlament'', a declarat ministrul educației norvegian, Torbjoern Roe Isaksen.

Norvegia, care va organiza alegeri pe 11 septembrie, va fi prima dintre țările nordice care introduce interdicția portului burqăi (vălul integral musulman care acoperă corpul și fața, lăsând doar o mică vizieră dreptunghiulară în dreptul ochilor) și al niqab-ului (vălul ce acoperă gura și nasul femeilor musulmane) atât pentru adulți, cât și pentru copii.

''Îmbrăcămintea care acoperă fața, precum niqab sau burqa, nu aparține școlilor norvegiene. Capacitatea de a comunica este o valoare fundamentală'', a afirmat ministrul imigrației și integrării norvegian, Per Sandberg, într-o conferință de presă.

Angajații care insistă să poarte vălul riscă să își piardă locurile de muncă, în timp ce elevii și studenții pot fi exmatriculați, a adăugat oficialul norvegian.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău