Guvernul Norvegiei a alocat pentru R. Moldova și Ucraina, un suport financiar sub formă de grant în valoare de 35 milioane euro

  • 29 Noiembrie 2023 11:14
Guvernul Norvegiei a alocat pentru R. Moldova și Ucraina, un suport financiar sub formă de grant în valoare de 35 milioane euro

Asigurarea securității energetice, dar și decarbonizarea sectoarelor clădiri și transporturi au fost principalele subiecte abordate de delegația condusă de ministrul Energiei, Victor Parlicov, în Norvegia, transmite Radio Chișinău.

Guvernul Norvegiei a alocat, prin Programul de sprijin NANSEN pentru Ucraina, un suport financiar sub formă de grant și Republicii Moldova (35 milioane EURO), inclusiv în sectorul energetic, în vederea diminuării impactului social-economic cauzat de războiul din țara vecină.

Grantul vine să suplinească fondurile Energocom pentru achiziționarea și depozitarea stocurilor de gaze naturale. La fel, Norvegia a contribuit cu anul trecut cu peste 12 milioane Euro la Fondul de Reducere a Vulnerabilității Energetice.

Părțile au discutat posibilitățile de extindere a cooperării în cadrul Programului NANSEN, sprijin în crearea și capitalizarea Fondului de eficiență energetică în sectorul rezidențial, suport pentru adaptarea metodologiilor de monitorizare a eficienței energetice cu cele aplicate în țările UE, dar și efectuarea unui studiu geologic pentru cercetarea potențialului de energie geotermală în Republica Moldova, utilizând experiența extinsă a Norvegiei în acest domeniu.

De asemenea, în cadrul întâlnirilor cu reprezentanți ai companiilor energetice norvegiene, au fost puse în discuție oportunitățile investiționale în Republica Moldova și planurile de integrare în piața energetică europeană, se arată în comunicatul instituției de resort.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:0,51 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
14
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău