Guvernul negociază extinderea contractului cu BEI privind infrastructura energetică

  • 21 Noiembrie 2018 19:49
Guvernul negociază extinderea contractului cu BEI privind infrastructura energetică

Contractul de finanțare cu Banca Europeană de Investiții (BEI) privind implementarea proiectului „Transportul energiei electrice de către Moldelectrica”, semnat în 2012, va fi extins cu încă doi ani, până la 26 decembrie 2020. Guvernul a aprobat, miercuri, inițierea negocierilor și semnarea unui amendament în acest scop, transmite IPN.

Documentul va oferi posibilitatea valorificării integrale a mijloacelor împrumutului acordat de BEI, în valoare totală de 17 milioane euro, pentru reabilitarea infrastructurii naționale de transport a energiei electrice. Până acum, din creditul acordat au fost valorificate 7,4 milioane de euro, bani ce vor fi folosiți în 2019 pentru schimbarea transformatoarelor de putere și a unui reactor electric.  Potrivit contractului în următorii doi ani, urmează să fie reconstruite patru stații electrice, în acest scop fiind prevăzută suma de 9,6 milioane euro din creditul acordat de BEI.

Proiectul, finanțat de mai multe structuri internaționale, printre care BERD și BEI, include și alte activități pentru dezvoltarea sectorului energetic național. Este vorba despre reconstrucția instalațiilor de distribuție de tensiune înaltă și a cinci linii electrice de transport cu o lungime de 128 km, precum și integrarea sistemului electroenergetic al Republicii Moldova în Rețeaua Europeană a Operatorilor de Sisteme de Transport de Energie Electrică (ENTSO-E).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău