Guvernul negociază cu Orange și Moldcell renunțarea la licențe în favoarea Interdnestrkom (Moldstreet)

  • 07 Octombrie 2019 13:20
Guvernul negociază cu Orange și Moldcell renunțarea la licențe în favoarea Interdnestrkom (Moldstreet)

Companiile Orange Moldova și Moldcell au făcut front comun și se opun intenției Guvernului și ANRCETI de a oferi licență companiei Interdnestrkom, ce face parte din grupul Sheriff, controlat de milionarul Victor Gușan.

Totul a pornit de la decizia protocolară „privind organizarea interacțiunii în domeniul comunicațiilor electronice, semnată între reprezentanții politici pentru reglementarea transnistreană pe 25 noiembrie 2017” și aprobarea la finele lunii noiembrie 2018 de către deputații Partidului Democrat și aliații săi a proiectului de lege pentru modificarea articolului 97 din Legea comunicațiilor electronice, scrie mold-street.com.

Guvernul vrea ca Orange și Moldcell să renunțe la licențe în favoarea Interdnestrkom?

Documentul prevede introducerea dreptului Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI), prin derogare de la Legea comunicațiilor electronice, dar cu acordul titularului de licență, să limiteze teritoriul în care este valabilă licența de utilizare a canalelor sau frecvențelor radio, prin excluderea unităților administrativ-teritoriale din stânga Nistrului și mun. Bender.

În temeiul deciziei protocolare, dar și a prevederilor din legea modificată, Guvernul (negocierile au început pe timpul premierului Pavel Filip) duce negocieri cu Orange Moldova și Moldcell privind renunțarea la licențele pentru utilizarea benzii de frecvențe 800 MHz în partea ce ține de teritoriul Transnistriei, în scopul realocării lor către operatorul Interdnestrkom (IDC) din Transnistria.

E vorba de 3 licențe ce au fost eliberate în anul 2014 pentru întreg teritoriul Republicii Moldova pentru o perioadă de 15 ani și care au costat operatorii 10 milioane de euro per licență.

Au investit și oferă servicii tuturor locuitorilor

„În baza acestor licențe, operatorii au construit rețele 4G pe malul drept al Nistrului care acoperă cea mai mare parte a teritoriului și populației Transnistriei, deservind în acest teritoriu și zonele adiacente, care includ peste o sută mii de clienți. Banda de frecvențe 800 MHz este un activ strategic, deoarece permite furnizarea serviciilor de date în bandă largă pe teritorii extinse la viteză înaltă și la un cost redus”, susțin operatorii de telecomunicații în Cartea Albă 2019, publicată de FIA.

Totodată companiile susțin că având în vedere creșterea foarte rapidă a cererii pentru asemenea servicii din partea utilizatorilor finali, „lipsa posibilității de a presta servicii în această bandă de frecvențe ar conduce la pierderea tuturor sau majorității clienților în zona respectivă și incapacitatea de a atrage noi clienți”.

Favoruri pentru o companie ce nu plătește nicio taxă

Potrivit autorilor, în temeiul aceleiași decizii, ANRCETI intenționează să impună operatorilor de pe malul drept al Nistrului obligația de a furniza serviciul roaming pentru operatorul din Transnistria la tarife, care nu acoperă toate costurile acestui serviciu (doar costul incremental al serviciului roaming, nu și costurile comune pentru serviciul roaming și propriile servicii).

„Aceasta ar permite IDC să ofere servicii pe întreg teritoriul Republicii Moldova în concurență cu operatorii de pe malul drept al Nistrului, în condiții privilegiate, în special:
1) IDC va fi unicul operator care oferă servicii la nivel național, operatorii de pe malul drept al Nistrului neavând asigurat accesul în Transnistria;
2) IDC va putea atrage clienții prin tarife mai avantajoase, ca urmare a faptului că va avea o bază de cost mai redusă, deoarece nu va fi supus aceluiași regim juridic și fiscal precum operatorii de pe malul drept al Nistrului și va beneficia de tarife cu ridicata pentru serviciul de roaming, care nu acoperă toate costurile aferente serviciilor de comunicații electronice”, se menționează în Cartea Albă.

În opinia experților, o asemenea tranzacție ar consolida monopolul operatorului IDC în Transnistria, „ar duce la izolarea viitoare a locuitorilor Transnistriei de restul teritoriului Moldovei, prin ruperea legăturilor lor economice cu operatorii de pe malul drept al Nistrului, și ar cauza scăderea veniturilor la bugetul public național, ținând cont de faptul că operatorul IDC este scutit de obligația de a achita impozite în Republica Moldova”.

Orange și Moldcell cer bani și garanții de la Guvern

Orange și Moldcell nu susțin inițiativa privind cesiunea benzii de frecvențe 800 MHz, în partea ce ține de teritoriul Transnistriei, în favoarea IDC. 

Potrivit lor, dacă se insistă totuși pe asemenea tranzacție, „aceasta poate fi realizată doar printr-un acord între Guvern și Orange și Moldcell încheiat pe principii comerciale, contra unei compensații adecvate atât pentru investițiile deja efectuate, cât și pentru veniturile care le-ar putea aduce exploatarea acestor frecvențe”.

Anterior Chiril Gaburici, fost ministru al Economiei, a promis că operatorii din Moldova vor primi compensații pentru pierderile ce le vor avea după legalizarea operatorului de la Tiraspol. Mărimea lor, însă, nu a fost anunțată sau estimată.

Totuși, înainte de încheierea unui asemenea acord cei doi operatori susțin că este necesar „să fie stabilite garanții a unei concurențe echitabile între operatorii de pe malul drept al Nistrului și operatorul din Transnistria, inclusiv ce țin de furnizarea serviciilor de roaming, a serviciilor de interconectare, prevenire a fraudelor legate de terminația neautorizată a traficului internațional în rețelele operatorilor de pe malul drept al Nistrului, asigurare a posibilității utilizării netulburate pe teritoriul Transnistriei a altor benzi de frecvențe deținute de către operatorii de pe malul drept al Nistrului”.

Guvernul și ANRCETI nu au comentat, deocamdată, cererile înaintate de companiile Orange și Moldcell. Anterior autoritățile au promis că decizia nu va afecta companiile moldovenești și că vor fi respectate regulile de piață.

Legalizarea și menținerea monopolului Interdnestrkom

Anterior Oazu Nantoi, expert la Institutul de Politici Publice, în prezent - deputat din partea Blocului ACUM, susținea că decizia protocolară și modificarea la lege sunt un pas spre legalizarea activității IDC și de menținere a poziției de monopol a acestuia.

„E vorba de legalizarea businessului Interdnestrkom, și nu are nicio legătura cu restabilirea legăturii telefonice directe fixe, de care au nevoie locuitorii din Republica Moldova. Totodată aceasta va oferi Interdnestrkom posibilitatea de a ieși la nivel internațional și îi va menține poziția de monopol în regiune”, afirma Oazu Nantoi.

Interdnestrkom folosește de 14 ani ilegal frecvențele

Amintim că pe 15 iulie 2004, ANRCETI în baza unei hotărâri secrete a guvernului Vasile Tarlev, a eliberat companiei Interdnestrkom două licențe: pentru prestarea serviciilor de telefonie mobilă celulară, standardul CDMA 450 și 800, până la 15 iulie 2019, și pentru prestarea serviciilor de telefonie fixă locală, până la 15 iulie 2009. Pentru aceasta IDC a achitat atunci un milion de dolari pentru licențe.

Licențele au fost eliberate însă ilegal, a constatat ulterior Curtea Constituțională, după o sesizare din partea președintelui Vladimir Voronin. Astfel se preciza că IDC a fost pusă într-o situație privilegiată față de alți agenți economici, pentru că taxa pentru licență era mult mai mică, adică „discriminatorie în raport cu taxele impuse altor întreprinderi, care prestează același tip de servicii”.

De atunci, periodic, IDC și autoritățile de la Tiraspol acuză autoritățile și companiile din Moldova că ar crea impedimente pentru prestarea serviciilor de telecomunicații.

De exemplu, în septembrie 2014, eliberarea de către ANRCETI a noilor licențe de utilizare a frecvențelor radio din banda de 800 MHz a provocat nemulțumirea administrației separatiste de la Tiraspol, care amenința cu un nou război telefonic.

Fostul lider separatist, Evgheni Șevciuk, și-a amintit atunci și de faptul că IDC a plătit în anul 2004, în bugetul Republicii Moldova, un milion de dolari pentru două licențe de prestare a serviciilor de telefonie fixă și mobilă.

Administrația ANRCETI susținea, însă, că de fapt Interdnestrkom folosește ilegal timp de mulți ani frecvențele de pe banda de 800 MHz fără a achita taxa de reglementare în bugetul Republicii Moldova.

Sursa: moldstreet.com

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
21,63
Cer fragmentat
Umiditate:97 %
Vint:2,06 m/s
Thu
16
Fri
20
Sat
22
Sun
23
Mon
25
Arhivă Radio Chișinău