Guvernul ne bagă în noi datorii, de 12 milioane de euro, pentru ambulanțe. Nu se știe care va fi dobânda (Sănătate INFO)

  • 08 Iulie 2018 12:33
Guvernul ne bagă în noi datorii, de 12 milioane de euro, pentru ambulanțe. Nu se știe care va fi dobânda (Sănătate INFO)

Guvernul se va împrumuta cu 12 milioane de euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei ca să cumpere ambulanțe pentru Serviciul Medical de Urgență. Cabinetul de Miniștri au aprobat zilele trecute semnarea acordului cu finanțatorul european. În total vor fi cumpărate 168 de autosanitare de tip B și C.

În prezent, Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP) dispune de 295 de ambulanțe, iar 80 la sută dintre ele au uzura de 100%. Guvernul a mai cumpărat în acest an 69 de ambulanțe rusești. Deocamdată, însă, doar 10 au ajuns în țară, notează Sănătate INFO.

Potrivit acordului, Guvernul de la Chișinău va cumpăra 133 de ambulanțe de tip B și 35 – de tip C. Primele vor costa între 60 și 70 de mii de euro, iar cele din urmă – între 100 de mii și 105 mii de euro per unitate. Noile ambulanțe urmează să fie procurate conform normelor de achiziție internațională, cu certificat de conformitate CE, în corespundere cu Norma Europeană privind vehiculele și echipamentele medicale.  

„Beneficiari finali ai proiectului va fi populația Republicii Moldova care va avea parte de o dotare mai bună și disponibilitate mai mare a asistenței medicale de urgență. În special, populația care se află în zonele rurale îndepărtate, care se află mai departe de instituțiile medicale și în special de asistența medicală terțiară, concentrată la Chișinău”, potrivit notei informative Guvernului.

Printre altele, CNAMUP vrea să reducă cu 10 la sută mortalitatea în primele 24 de ore de spitalizare.

Autosanitarele vor fi procurate de către Centrul de Achiziții Centralizate în Sănătate, cu ajutorul și expertiza reprezentanților Unității pentru Coordonarea, implementarea și monitorizarea proiectelor în domeniul asistenței medicale primare (UCIMP).

Dezvoltarea Serviciului de Asistență Medicală Urgentă reprezintă o condiție pentru putea iniția reforma sistemului spitalicesc. Autoritățile se arată convinse că odată cu implementarea acestui proiect va facilita implementarea reformei spitalelor.

Pentru a putea obține creditul bancar de 12 milioane, Guvernul a alocat anul trecut pentru procurarea ambulanțelor 2,7 milioane de lei.

Sănătate INFO precizeaz că autoritățile au negociat creditul Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei în luna iunie. Potrivit condițiilor, acesta va fi oferit pe o perioadă de 15 ani, cu o perioadă de grație de cinci ani. Nu se știe ce dobândă vor plăti cetățenii Republicii Moldova, întrucât textul acordului nu a fost făcut public. Totodată, dobânda „urmează să fie stabilită pentru fiecare ofertă de debursare, în funcție de ratele aplicabile pe piața internațională”, scrie în Nota Informativă a hotărârii de Guvern.

Semnarea acordului de credit face parte din Programul Național de dezvoltare a asistenței medicale de urgență 2016-2020, iar Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a cerut ca achiziția ambulanțelor să fie o prioritate pentru acest an, altfel nu poate fi realizată reforma spitalelor.

Vom mai aminti că parcul CNAMUP ar fi trebuit să fie dotat cu ambulanțe noi încă în 2016, pe vremea ministrei Ruxanda Glavan. Surse neoficiale declarau atunci că aproximativ 70 de milioane de lei ar fi trebuit redirecționate în acest sens, în final s-a decis ca banii să ajungă la Spitalul Clinic Republican, pentru acoperirea unor datorii. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău