Guvernul minoritar Gaburici va întâmpina dificultăți majore

  • 27 Februarie 2015 09:34
Guvernul minoritar Gaburici va întâmpina dificultăți majore

REVISTA PRESEI din 27 februarie 2015

Iurie Leancă părăsește PLDM, titrează Adevărul, notând că relația cu Vlad Filat s-a deteriorat din momentul când Leancă a devenit prim-ministru. El a anunțat că demisionează de la conducerea partidului și că va lansa în scurt timp un nou proiect politic, „care va fi finanțat din contribuția cetățenilor”. În cadrul acestui proiect, Iurie Leancă își va asuma angajamentele „pe care PLDM le-a abandonat”, scrie Adevărul.

Aceeași publicație atenționează că Republica Moldova este în pragul crizei economice. Prognozele pentru anul 2015 sunt pesimiste pentru toate sectoarele economice ale Republicii Moldova. Experții IDIS „Viitorul” prognozează o nouă criză economică. Astfel, RM va avea parte de o descreștere a producției agricole, de întoarcerea parțială a migranților din Rusia, de o criză a pieței muncii și sporirea șomajului, de creșterea prețurilor și deficit bugetar. Totodată, potrivit experților, Guvernul minoritar Gaburici va întâmpina dificultăți majore privind soluționarea problemelor social-politice și economice și nu va dispune de forțe suficiente pentru a continua reformele prevăzute în Acordul de Asociere Moldova-UE. 

Nicolae Negru scrie în Ziarul Național despre vizita președintelui român la Chișinău. Klau Iohannis nu le-a propus moldovenilor unire cu România, ci integrare europeană cu sprijinul necondiționat al românilor de peste Prut și o solidaritate conștientizată, care „poate doborî garduri de sârmă ghimpată”. „Unirea oamenilor”, sugerează el, va duce la „comuniunea” Republicii Moldova cu România. Pe de altă parte, autorul atenționează că  perspectiva admiterii Republicii Moldova în UE nu este deloc clară. Eșecul statului moldovenesc, care nu reușește nicidecum să se pună pe picioare, să-și păzească buzunarele și bunul public, să le asigure cetățenilor săi un minimum de protecție socială, de viață demnă, să le facă dreptate, dar mai cu seamă dezamăgirile din ultimii ani, care au culminat cu fraudele de la BEM și prăbușirea leului, alimentează un curent tot mai puternic de scepticism față de viitorul nostru independent, scrie Nicolae Negru în Ziarul Național.

Evenimentul Zilei, notează că ”din păcate, încă înainte de decolare, Klaus Iohannis știa unde vine și cu cine are de-a face, și că „integrarea europeană” a Moldovei nu va face progrese.

Baza de date cu caracter personal a clienților StarNet a ajuns pe internet, titrează EVZ. Fișierele apărute în spațiul virtual, pe un cloud rusesc, conțin datele personale a peste 53.000 clienți, dintre care câteva mii de persoane juridice. Totodată, fișierele postate conțin parolele de administrare ale tuturor site-urilor hostate pe serverele providerului dat.

TIMPUL preia un articol din presa rusă, care dezvăluie că Putin ar putea folosi Basarabia istorică pentru fărâmițarea Ucrainei. “De la începutul anului 2014, în Ucraina, Republica Moldova și Rusia apare constant informația cu privire la posibilitatea creării în regiunea Odesa a așa-numitei ''republici populare basarabia'' (în unele variante republica ''Bugeac'')”. cu raioanele aflate la sud de Odesa, inclusiv Cetatea Albă, Sărata, Tarutino, Arciz, Tatarbunar, Bolgrad, Chilia, Ismail, Reni. Pentru realizarea acestui scenariu va fi necesară destabilizarea situației în unele zone ale Republicii Moldova, precum Găgăuzia, Basarabeasca, Taraclia, dar și în regiunea transnistreană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:4,12 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău