Guvernul Japoniei va oferi peste jumătate de milion de dolari pentru șase instituții din R.Moldova

  • 17 Octombrie 2019 17:46
Guvernul Japoniei va oferi peste jumătate de milion de dolari pentru șase instituții din R.Moldova

Cinci instituții de învățământ și un spital raional vor beneficia de susținere financiară din partea Guvernului Japoniei pentru îmbunătățirea condițiilor de activitate. Joi, 17 octombrie, ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Masanobu Yoshii, a semnat cu administrațiile celor șase instituții contractele de grant pentru implementarea a șase noi proiecte în cadrul Programului de Granturi pentru Securitatea Umană „Kusanone”. Suma oferită pentru toate cele șase proiecte este de peste 512 mii de dolari, bani nerambursabili, transmite IPN.

Pentru modernizarea echipamentului medical la Spitalul raional Telenești se va aloca suma de 87,7 mii de dolari. Directorul spitalului, Alexei Bivol, a spus că va fi procurat un aparat radiologic portativ pentru sălile de operație ale spitalului.

Liceul Ion Creangă din satul Hârbovăț, Anenii Noi, va primi 89,4 mii de dolari. Directorul instituției, Elena Zmeu, a menționat că investițiile vor fi direcționate pentru modernizarea blocurilor sanitare, a rețelei de termoficare și a celei de canalizare.

Grădinița din satul Tuzara, Călărași, va beneficia de 67,4 mii de dolari pentru termoizolarea blocului. Directorul instituției, Viorica Arman-Rotaru, a spus că beneficiari ai proiectului vor fi 200 de copii din trei sate din apropriere care frecventează instituția preșcolară.

Aproape 90 de mii de dolari vor merge către grădinița numărul 5 din municipiul Comrat, pentru îmbunătățirea rețelei termice. Primarul interimar al municipiului, Marina Cimpoieș, a menționat că prioritatea administrației municipale din Comrat sunt copiii, viitorul nostru, de aceea proiectele dedicate copiilor vor fi susținute de fiecare dată.

Grădinița numărul 14 din municipiul Cahul urmează să beneficieze de 86 de mii de dolari. Viceprimarul municipiului, Tatiana Romaniuc, a menționat că banii vor merge către termoizolarea instituției, pentru a oferi copiilor condiții adecvate de frecventare a instituției pe timp rece.

Școala profesională din orașul Orhei va primi 90 de mii de dolari. Directorul adjunct al instituției, Elena Rogoti, a spus că urmează să fie schimbat acoperișul unui bloc de studii cu trei niveluri, vor fi schimbate geamurile acestui și va avea loc termoizolarea clădirii, pentru a asigura condiții favorabile de studii pentru elevi.

Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Masanobu Yoshii, a declarat că Republica Moldova este beneficiară a programului „Kusanone” din 2008, iar până acum 64 de proiecte au fost implementate. Finanțarea nerambursabilă acordată este de peste 4,7 milioane de dolari din partea Japoniei. Potrivit ambasadorului, în anul financiar 2019 al programului au fost depuse circa 80 de solicitări de finanțare de proiecte. Programul are ca scop promovarea securității umane și sporirea calității vieții cetățenilor.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
13
Ploaie de scurtă durată
Umiditate:100 %
Vint:4,6 m/s
Fri
14
Sat
13
Sun
15
Mon
17
Tue
17

Curs oficial BNM 28 Mai 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4945 0.0872
USD 17.6942 -0.0237
RON 4.0244 0.0178
UAH 0.6558 -0.0019
RUB 0.2497 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău