Guvernul italian contestă în justiție decizia ArcelorMittal de a renunța la preluarea oțelăriei Ilva

  • 15 Noiembrie 2019 18:50
Guvernul italian contestă în justiție decizia ArcelorMittal de a renunța la preluarea oțelăriei Ilva

Guvernul italian s-a adresat justiției pentru a contesta decizia grupului ArcelorMittal de a renunța la un acord convenit în 2018 privind preluarea oțelăriei Ilva, cea mai mare din Europa, informează Reuters citând o sursă judiciară, preluat de AGERPRES.

În urmă cu două săptămâni, ArcelorMittal, cel mai mare producător mondial de oțel, a anunțat că renunță la oferta sa de preluare a combinatului siderurgic de la Ilva, punând în pericol mai multe mii de locuri de muncă în orașul Taranto din sudul Italiei.

ArcelorMittal susține că nu mai beneficiază de o perioadă de imunitate juridică cu privire la eventualele urmăriri penale legate de poluarea de la Ilva.

În replică, Guvernul italian susține că ArcelorMittal nu are motive pentru a se retrage din contractul de preluare convenit în 2018 și a acuzat compania că utilizează eliminarea imunității drept pretext pentru a renunța la preluarea unei oțelării care pierde aproximativ două milioane de euro pe zi.

Separat, sindicatul FIM-CISL a anunțat că ArcelorMittal a confirmat că va înmâna oțelăria Ilva administratorilor desemnați de stat la data de 4 decembrie și a început deja operațiunile de pregătire înainte de a închide furnalele și liniile de producție.

Contestația depusă de Guvernul italian la un tribunal din Milano ar putea fi doar primul pas dintr-o dispută juridică prelungită cu privire la viitorul oțelăriei Ilva, după ce săptămâna trecută premierul Giuseppe Conte a promis procesul secolului dacă disputa va ajunge în justiție.

Anul trecut, ArcelorMittal a semnat un acord de preluare a celei mai mari oțelării din Europa, întărindu-și poziția pe piața europeană. Ilva, aflată în orașul Taranto din sudul Italiei, producea anual nouă milioane tone de oțel, aproximativ 40% din producția Italiei.

Pentru a putea prelua oțelăria Ilva din Italia, ArcelorMittal s-a oferit în 2018 să vândă mai multe unități de producție din Europa, printre care și combinatul de la Galați, România. În luna iulie a acestui an, Liberty Steel a plătit 740 milioane euro pentru a prelua o serie de oțelării din Cehia, România, Macedonia de Nord, Italia și Belgia de la grupul ArcelorMittal. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
26
Cer fragmentat
Umiditate:50 %
Vint:5,7 m/s
Sun
22
Mon
22
Tue
24
Wed
25
Thu
23

Curs oficial BNM 16 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.7864 -0.0000
USD 16.7051 -0.0000
RON 4.0919 -0.0000
UAH 0.6112 -0.0000
RUB 0.2276 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău