Guvernul israelian crește presiunea asupra cetățenilor pentru al treilea vaccin anti-COVID-19

  • 03 Octombrie 2021 15:06
Guvernul israelian crește presiunea asupra cetățenilor pentru al treilea vaccin anti-COVID-19

Guvernul israelian mărește presiunea exercitată asupra cetățenilor care s-au vaccinat cu două doze împotriva COVID-19 pentru a-i determina să accepte și al treilea vaccin, pe fondul creșterii numărului de infecții, transmite duminică DPA, citat de AGERPRES.

Începând de duminică, așa-numitul "pașaport verde", care facilitează accesul la viața publică, este valabil doar cel mult 6 luni după vaccinarea cu cea de-a doua doză. După această perioadă, va fi necesară vaccinarea cu a treia doză pentru ca pașaportul verde să redevină valid.

Însă, din cauza unor probleme tehnice privind reînnoirea pașaportului verde, Ministerul Sănătății a anunțat duminică faptul că validitatea vechiului permis va fi extinsă cu câteva zile.

În Israel, chiar și cei care au fost testați pozitiv cu noul coronavirus (cei care au trecut prin boală dar și cei asimptomatici) trebuie să primească vaccinul cel târziu 6 luni după testul pozitiv, notează DPA.

Conform Ministerului Sănătății, peste 1 milion de oameni vor fi afectați de aceste noi reguli privind vaccinarea.

Pașaportul verde este necesar pentru a avea acces în aproape toate domeniile vieții publice din Israel: toți israelienii, începând de la vârsta de 3 ani, trebuie să facă dovada vaccinării, a recuperării după o infecție COVID-19 sau a testului negativ dacă doresc să participe sau să asiste la evenimente sportive și culturale, să aibă acces în sălile de fitness, muzee, restaurante, universități sau la conferințe.

Copiii până la vârsta de 12 ani pot fi testați gratuit.

Conform datelor Ministerului Sănătății, aproximativ 61% dintre cei 9,4 milioane de locuitori ai Israelului au fost vaccinați de două ori, iar 37% au primit trei doze. Pentru a primi cea de-a treia doză este necesar să treacă cel puțin 5 luni de la doza a doua.

La sfârșitul lunii iulie Israelul a devenit prima țară din lume care a lansat campania de vaccinare cu a treia doză.

Această decizie a fost luată în baza datelor prezentate de Ministerul Sănătății conform cărora eficiența vaccinurilor a scăzut puternic de la începutul lunii iunie.

Asociația Profesorilor din Israel a criticat puternic noile reglementări privind vaccinarea și pașaportul verde. Începând de duminica aceasta profesorii care nu dețin un pașaport verde valid și care nu doresc să se testeze vor fi excluși de la catedră. Ei nu vor fi lăsați să predea nici în mediul online și nu vor mai primi salariu.

"Este vorba despre aproximativ 50% dintre profesori, adică circa 80.000 de oameni", a declarat Ran Eres, președintele acestei asociații.

La începutul lunii septembrie Israelul a înregistrat peste 11.000 de noi cazuri de infectare pe zi, cel mai ridicat număr de noi infectări de la începutul pandemiei. După atingerea acestui vârf, numărul infectărilor a început să scadă încet.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:2,57 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău