Guvernul introduce facilități fiscale și vamale pentru construcția liniilor de interconexiune cu România

  • 23 Octombrie 18:16
Guvernul introduce facilități fiscale și vamale pentru construcția liniilor de interconexiune cu România

Mărfurile, serviciile și lucrările necesare pentru realizarea proiectului de interconectare a rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România – Faza II, vor beneficia de facilități fiscale și vamale, conform unui Regulament aprobat astăzi, 23 octombrie, de Cabinetul de miniștri.

Regulamentul prevede scutiri de la plata TVA fără drept de deducere, accize, taxe vamale și alte taxe aplicabile mărfurilor și serviciilor importate pentru implementarea proiectului. Astfel, facilitățile introduse vor contribui la reducerea costurilor de implementare a proiectului cu peste 6 milioane de euro. 

Proiectul „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II” prevede construcția liniei electrice aeriene de 400 kV Bălți - Suceava, extinderea stației electrice Bălți 400 kV și modernizarea tuturor stațiilor electrice ale ÎS “Moldelectrica”, având un buget total de 77 milioane de euro. Proiectul este finanțat prin intermediul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Băncii Europene de Investiții și a Uniunii Europene.

Proiectul va consolida securitatea energetică a țării noastre, va contribui la integrarea rețelei naționale în piața unică energetică a Uniunii Europene prin sporirea conexiunilor cu rețeaua europeană ENTSO-E și va duce la  îmbunătățirea stabilității și fiabilității sistemului electroenergetic național, va crește capacitatea de import și export a energiei electrice. Totodată, datorită modernizării stațiilor electrice, va crește capacitatea de absorbție a surselor de energie regenerabilă în rețea.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:4,12 m/s
Thu
11
Fri
11
Sat
11
Sun
12
Mon
11
Arhivă Radio Chișinău