Guvernul va emite o dispoziție prin care va recunoaște data de 23 august drept Zi europeană a comemorării victimelor regimurilor totalitare și autoritare

  • 21 August 2019 09:22
Guvernul va emite o dispoziție prin care va recunoaște data de 23 august drept Zi europeană a comemorării victimelor regimurilor totalitare și autoritare

Cabinetul de Miniștri va emite astăzi o dispoziție prin care data de 23 august este recunoscută drept Ziua europeană de comemorare a victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare.

Potrivit proiectului dispoziției propus spre examinare în ședința de astăzi a Guvernului, autoritățile administrației publice centrale și locale vor organiza la 23 august activități de marcare a acestui eveniment, în limita alocațiilor bugetare.

Totodată, Executivul recomandă instituțiilor mass-media să difuzeze în această zi materiale consacrate evenimentului în cadrul programelor lor cu anunțarea unui moment de reculegere în memoria victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare la ora 20.00.

Amintim că premierul Maia Sandu a anunțat acum o săptămână că va propune ca pe 23 august în Rep. Moldova să fie comemorate victimele stalinismului și nazismului, în conformitate cu o rezoluție a Parlamentului European din aprilie 2009.

Inițiativa Guvernului a fost criticată de socialiști, partenerii Blocului ACUM din cadrul majorității parlamentare și de președintele Igor Dodon, care a anunțat că va sărbători pe 24 august 75 de ani de la ”eliberarea Moldovei de sub ocupația fascistă”.

Anul acesta la 23 august se împlinesc 80 de ani de la semnarea acordului între Germania nazistă și Uniunea Sovietică prin care cele două puteri și-au împărțit sferele de influență în Europa, cunoscut și ca Pactul Ribbentrop-Molotov.

Pactul încheiat la 23 august 1939, printr-un protocol secret, a stabilit un cadru de coexistență a două regimuri totalitare: nazist și comunist. În urma acestei înțelegeri, în vara anului 1940, Uniunea Sovietică ocupa Basarabia, Bucovina de Nord și Ținutul Herța, teritorii ale statului român.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău