Guvernul grec, criticat pentru lentoarea operațiunilor de salvare, după ce mii de gospodării au rămas fără electricitate

  • 19 Februarie 2021 12:56
Guvernul grec, criticat pentru lentoarea operațiunilor de salvare, după ce mii de gospodării au rămas fără electricitate

Partidele de opoziție din Grecia au criticat guvernul pentru lentoarea cu care au loc operațiunile de salvare, în condițiile în care mii de gospodării din Atena au rămas în continuare vineri fără electricitate, după valul de frig care s-a soldat până acum cu patru morți în această țară, informează AFP, citată de Agerpres.

Conducerea rețelei de distribuție a electricității a anunțat că se depun toate eforturile pentru a restabili furnizarea de curent electric pentru circa 3.500 de gospodării de lângă Atena.

Starea de urgență a fost declarată în municipalitatea Dionysos, unde situația este cea mai critică.

Mulți locuitori sunt privați și de apă curentă. Ei topesc zăpada pentru a găti și a se spăla, și își conservă afară alimentele perisabile.

"Nimeni nu se va întoarce acasă înainte ca electricitatea să fie restabilită în fiecare locuință", a declarat joi, în parlament, premierul Kyriakos Mitsotakis.

Guvernul grec este criticat atât de stânga, cât și de dreapta pentru lentoarea operațiunilor de salvare. Responsabilitățile lui Mitsotakis sunt "scrise în zăpadă", potrivit cotidianului de stânga Efsyn, în timp ce publicația liberală Kathimerini a acuzat statul că "are nevoie de o jumătate de secol pentru a stabili cine este responsabil cu tăierea copacilor" care au căzut peste liniile electrice.

Un fost ministru conservator, Stefanos Manos, s-a plâns pe Twitter că nu are curent electric de peste trei zile.

Mitsotakis a asigurat că valul de frig care a lovit Atena luni și marți, denumit "Medeea" de la numele unui personaj din mitologia greacă, este potrivit experților "unul dintre cele mai severe din ultimii 40 de ani". "A nins timp de 36 de ore în regiunea Atenei, cu vânturi foarte puternice. La fiecare două minute, un copac a căzut pe liniile electrice", a declarat el în fața grupului său parlamentar.

Valul de frig a făcut patru morți, dintre care trei pe insula Evia (Eubeea) de lângă Atena, și unul în Creta. Primăriile grecești au acuzat ineficiența administratorului rețelei electrice, care este în curs de privatizare.

Birocrația și acțiuni locale de rezistență împiedică luarea de măsuri de precauție. "Nu este ușor să tai copaci, există manifestații" împotrivă, a explicat Dimitris Papastergiou, care conduce asociația municipalităților grecești, la postul ERT. O misiune simplă precum scoaterea cioturilor de copaci dintr-un râu poate dura șase luni din cauza constrângerilor birocratice, a explicat el. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău