Guvernul Gaburici - 100 de zile
-
04 Iunie 2015 06:57
Pe 30 mai s-au împlinit 100 de zile de la învestirea Guvernului Gaburici - perioadă, catalogată ca fiind una de acomodare sau de grație acordată unui Cabinet de Miniștri după instalare.
Activitatea Guvernului a fost comentată în contradictoriu, atât de politicieni, cât și de societatea civilă în această perioadă în care Chiril Gaburici s-a confruntat cu mai multe scandaluri, în particular cele legate de delapidările de miliarde de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, asumarea răspunderii pe câteva dintre cele mai importante legi, dar și de diplomele sale de studii. Realizările, dar și eșecurile acestuia urmează a fi făcute astăzi publice, în cadrul unei conferințe de presă chiar de către premierul Chiril Gaburici.
Guvernul minoritar, condus de Chiril Gaburici, a fost învestit pe 18 februarie 2015 cu votul PD, PLDM și PCRM. Pe 4 martie, premierul a primit un document care cuprindea lista reformelor ce trebuie îndeplinite în următoarele 100 de zile - înaintate sub forma unor recomandări ale partenerilor de dezvoltare ai țării.
Acestea vizau câteva domenii cheie, cum ar fi sectorul bancar, lupta cu corupția și reforma procuraturii. În cele 100 de zile, Guvernul Gaburici urma să stabilească valoarea pierderilor din sistemul bancar, ca urmare a devalizării cu circa un miliard de dolari a BEM, Unibank și Băncii Sociale, dar și să fie trași la răspundere cei responsabili.
De asemenea până pe 29 mai Guvernul Gaburici urma să aducă în fața justiției funcționari de rang înalt, implicați în acte de corupție. În sectorul Justiției urma să fie finalizată reforma Procuraturii, o lege în acest sens fiind votată la limită, în prima lectură, de către deputați.
De asemenea până pe 29 mai Guvernul Gaburici urma să aducă în fața justiției funcționari de rang înalt, implicați în acte de corupție. În sectorul Justiției urma să fie finalizată reforma Procuraturii, o lege în acest sens fiind votată la limită, în prima lectură, de către deputați.
Alte provocări pentru Guvern au fost consultarea și aprobarea structurii administrativ-teritoriale optime a țării, inclusiv a Nomenclatorului Unităților Teritoriale pentru clasificarea statistică a regiunilor, dar și organizarea unui concurs corect și transparent pentru numirea unui nou judecător la Curtea Constituțională, concurs care așa și nu a mai avut loc.
În cele 100 de zile de mandat, Chiril Gaburici a intrat în vizorul presei și prin scandalul din jurul studiilor sale, premierul eschivându-se de a discuta subiect. În ultima perioadă, șeful cabinetului de miniștri a venit cu mai mule propuneri anticorupție și a avut întâlniri cu mai mulți oficiali străini importanți, care l-au asigurat de sprijin.
În același timp, tot mai des în ultima perioadă se discută despre o eventuală reconfigurare a unei noi majorități parlamentare după alegerile locale, iar acest lucru nu exclude negocierea unui nou Guvern.