Guvernul finlandez, în alertă după ce dosarele a mii de pacienți în psihoterapie au fost piratate pentru șantaj

  • 26 Octombrie 2020 14:23
Guvernul finlandez, în alertă după ce dosarele a mii de pacienți în psihoterapie au fost piratate pentru șantaj

Guvernul finlandez a anunțat duminică seara că va avea o reuniune de criză săptămâna aceasta după ce dosarele personale a mii de pacienți aflați în psihoterapie au fost sustrase și unele dintre ele publicate de pirați informatici, în scop de șantaj, informează luni AFP, preluat de Agerpres.

Potrivit poliției, mii de pacienți au depus deja plângere și mulți au declarat că au primit emailuri în care pirați informatici le cereau câte 200 de euro în bitcoin pentru a împiedica difuzarea discuțiilor pe care le-au avut cu terapeuții.

În același timp, asociații de sănătate mintală și de ajutorare a victimelor au declarat luni să sunt copleșite de apeluri din partea unor persoane care și-au exprimat temerea că discuțiile cu terapeutul lor ar putea fi făcute publice.

Aceste date au fost sustrase de la societatea privată Vastaamo, care gestionează 25 de centre de psihoterapie din această țară scandinavă cu 5,5 milioane de locuitori.

Numărul de pacienți vizați ar putea fi de câteva zeci de mii, potrivit lui Robin Lardot, un responsabil al poliției judiciare.

La rândul său, societatea Vastaamo s-a declarat "extrem de dezolată" în fața situației, în timp ce experți în domeniul securității au declarat pentru publicația Helsingin Sanomat că un fișier de 10 GB conținând discuții private între terapeuți și pacienții lor a apărut pe darknet.

Această scurgere de informații a provocat consternare în Finlanda. Guvernul s-a reunit duminică pentru a discuta modul în care ar putea fi susținuți pacienții ale căror date au fost divulgate.

"Este absolut clar că oamenii sunt pe drept îngrijorați nu doar pentru propria lor securitate și sănătate, ci și pentru cele ale apropiaților lor", a declarat duminică seara ministrul finlandez de Interne, Maria Ohisalo. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău