Guvernul Elveției: Mii de copii străini au fost adoptați, probabil, ilegal dintr-o serie de state, între care și România

  • 08 Decembrie 2023 19:03
Guvernul Elveției: Mii de copii străini au fost adoptați, probabil, ilegal dintr-o serie de state, între care și România

Mii de copii străini au fost adoptați, se pare, în mod ilegal de către cetățeni elvețieni între 1970 și 1990 dintr-o serie de țări, între care și România, ceea ce continuă "să le marcheze viețile", a recunoscut vineri guvernul elvețian, relatează Agerpres.

Consiliul federal (guvernul) a anunțat - în urma dezvăluirilor făcute de un nou raport pe care l-a comandat - că va cere o revizuire a dreptului internațional în materie de adopții.

Încă în 2020, după numeroase mărturii zguduitoare făcute de persoane adoptate ilegal în Sri Lanka, un prim raport a arătat lipsa de reacție din partea autorităților "în pofida indiciilor prealabile și clare privind nereguli comise de intermediari în vederea adoptării de copii din Sri Lanka".

Cel de-al doilea studiu, realizat de Universitatea de Științe Aplicate din Zurich (ZHAW), analizează alte zece țări de origine: Bangladesh, Brazilia, Chile, Guatemala, India, Columbia, Coreea de Sud, Liban, Peru și România.

"Indiciile tind să arate existența unor practici ilegale în aceste țări, trafic de copii, falsificarea documentelor și indicații false privind originea", notează Consiliul într-un comunicat.

Cu privire la perioada respectivă, cercetătorii ZHAW au descoperit 8.000 de permise de intrare în Elveția pentru copii din aceste țări: 2.799 de copii proveneau din India, 2.122 din Columbia, 1.222 din Brazilia și 1.065 din Coreea de Sud.

Documentele disponibile fac imposibilă stabilirea numărului exact de persoane vizate, dar numărul de permise de intrare eliberate în Elveția "arată totuși că mai multe mii de copii adoptați în perioada analizată ar putea fi afectați de nereguli", recunoaște guvernul.

Acesta "regretă faptul că autoritățile nu și-au asumat suficient de mult responsabilitățile față de copii și de familiile lor".

"Aceste deficiențe continuă să marcheze viețile persoanelor adoptate la acea vreme", subliniază Consiliul, care explică faptul că este de competența cantoanelor Confederației "să sprijine persoanele în cauză în căutarea originilor lor".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
26,63
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:6,17 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău