Guvernul deschide calea pentru achiziționarea gazelor din surse alternative în paralel cu negocierile cu concernul rus Gazprom

  • 19 Octombrie 2021 11:35
Guvernul deschide calea pentru achiziționarea gazelor din surse alternative în paralel cu negocierile cu concernul rus Gazprom

Guvernul deschide calea pentru achiziționarea gazelor din surse alternative în paralel cu negocierile cu concernul rus Gazprom pentru semnarea unui nou contract sau prelungirea celui actual, care să asigure prețuri cât mai bune pentru Republica Moldova, a anunțat astăzi în cadrul unui briefing, premierul Natalia Gavriliță.

Ea a precizat că la următoare ședință a Executivului vor fi luate deciziile necesare pentru majorarea capitalului social al întreprinderii Energocom, care va deschide calea pentru achiziționarea gazelor din surse alternative, dacă va fi cazul.

Totodată, Natalia Gavriliță a anunțat că joi vicepremierul responsabil pentru Reintegrare, Vlad Kulminski va merge la Moscova unde va avea discuții cu reprezentanți ai administrației prezidențiale ruse pe subiectul asigurării cu gaz. În aceeași zi, ministrul Afacerilor Externe, Nicu Popescu va purta discuții la Kiev, iar ministrul Infrastructurii, Andrei Spânu își continuă astăzi vizita în Polonia unde poartă discuții cu reprezentanții Guvernului de la Varșovia, dar și cu reprezentanții unor companii, posibilitatea livrării anumitor cantități de gaz Republicii Moldova.

Totodată, Natalia Gavriliță urmează să discute la telefon cu liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski în privința crizei energetice.

Premierul a mai declarat că în prezent este funcțional și gazoductul Iași-Chișinău.  Republica Moldova poate importa gaz și prin conducta transbalcanică, la Sud, iar cel puțin în următoarea perioadă Termoelectrica va funcționa cu păcură, inclusiv care ar urma să fie livrată din România.

Natalia Gavriliță a evitat să ofere detalii despre negocierile cu Gazprom, dar a menționat că prețul gazului va crește. Ea însă a dat asigurări că este pregătit un mecanism de compensare a cheltuielilor pentru familiile cu venituri mici.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău