Guvernul de la Moscova va demisiona când Putin va fi învestit pentru un nou mandat. Cum va fi ales noul Executiv

  • 07 Aprilie 11:00
Guvernul de la Moscova va demisiona când Putin va fi învestit pentru un nou mandat. Cum va fi ales noul Executiv

Guvernul rus va demisiona în ziua învestirii pentru un nou mandat prezidențial a lui Vladimir Putin, relatează TASS, care precizează că pentru prima dată, guvernul va fi format în conformitate cu noile reguli stabilite prin amendarea Constituției, aprobate la referendumul din 1 iulie 2020, transmite News.ro.

Vladimir Putin a fost reales oficial președinte al Federației Ruse în urma alegerilor din 15-17 martie, Comisia Electorală Centrală conformând rezultatele alegerilor, scrie G4Media.

Conform legii, învestirea șefului statului trebuie să aibă loc la 7 mai, iar în ziua învestirii cabinetul își predă atribuțiile noului președinte ales al Federației Ruse. Astfel, se așteaptă ca guvernul să demisioneze la 7 mai.

În conformitate cu Constituția, șeful guvernului este numit de către președinte după ce Duma de Stat aprobă candidatura acestuia. Conform legii, în termen de două săptămâni de la învestire, președintele rus prezintă deputaților o nominalizare pentru șeful guvernului rus. Deputații examinează candidatul propus de președinte în termen de o săptămână de la acea zi. În cazul în care Duma îl aprobă, președintele numește candidatul în postul de prim-ministru.

De asemenea, Duma are dreptul de a respinge candidatul propus de președinte. În acest caz, președintele prezintă deputaților, în termen de o săptămână, un nou candidat sau îl propune din nou pe candidatul respins.

Președintele numește, de asemenea, viceprim-miniștrii și miniștrii federali, după aprobarea acestora de către Duma de Stat. Excepție fac șefii Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Situațiilor de Urgență, Ministerului Apărării, Ministerului Afacerilor Externe și Ministerului Justiției, pe care șeful statului îi va numi după consultări cu Consiliul de Miniștri. Conform normelor în vigoare, președintele înaintează Consiliului Federației nominalizările acestor miniștri federali, iar senatorii, în termen de o săptămână de la acea zi, îl informează în scris pe șeful statului cu privire la rezultatele examinării propunerilor sale.

Prim-ministrul, aprobat de Duma de Stat și numit de președintele Federației Ruse, în termen de două săptămâni de la data numirii sale, prezintă deputaților, spre aprobare, propunerile de candidați pentru funcțiile de adjuncți și miniștri federali. Conform legii, Duma de Stat decide, în termen de o săptămână de la depunerea acestor documente, dacă aprobă sau respinge candidații propuși. Dacă sunt aprobate, președintele numește vicepremierii și miniștrii, în timp ce șeful statului nu poate refuza să îi numească pe cei ale căror candidaturi au fost aprobate de Duma.

În cazul în care Duma respinge propunerile de viceprim-miniștri și miniștri, prim-ministrul are dreptul de a propune noi candidați sau de a-i prezenta din nou pe cei respinși anterior.

În cazul în care Duma de Stat respinge de trei ori candidaturile înaintate de președintele guvernului pentru posturile de viceprim-miniștri și miniștri federali, președintele are dreptul de a-i numi în mod independent dintre candidații înaintați șefului statului de către prim-ministru. În acest caz, Duma de Stat nu trebuie să aprobe candidaturile pentru funcțiile de viceprim-miniștri și miniștri federali.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:2,06 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău