Guvernul de la Londra îi invită pe britanici să găzduiască refugiați din Ucraina

  • 13 Martie 2022 16:38
Guvernul de la Londra îi invită pe britanici să găzduiască refugiați din Ucraina

Guvernul de la Londra, criticat pentru lentoarea și reticența sa în ceea ce privește primirea cetățenilor ucraineni după invazia rusă, a prezentat duminică un program care le permite britanicilor să găzduiască în locuințele lor refugiați care au fugit din calea războiului, informează AFP, potrivit Agerpres.

Noul program, denumit "Homes for Ukraine", va permite găzduirea a zeci de mii de persoane din Ucraina care vor avea acces la locuri de muncă, asigurări sociale și educație, chiar dacă nu au legături familiale cu Marea Britanie, a anunțat ministrul britanic Michael Gove într-o declarație făcută pentru postul Sky News.

Michael Gove a afirmat că Guvernul britanic dorește să se asigure că "toate locuințele disponible" vor putea fi puse la dispoziția "celor care fug de persecuții".

Britanicii care decid să găzduiască refugiați ucraineni vor primi 350 de lire sterline pe lună și vor trebui să se angajeze să îi primească pe acești refugiați în locuințele lor pentru cel puțin șase luni.

Pentru a face acest lucru, cetățenii britanici trebuie să intre în contact cu refugiații ucraineni prin intermediul rețelelor de socializare sau al unor asociații și să se înscrie pe o platformă care va deveni operațională luni, a precizat ministrul Michael Gove.

Ucrainenii care doresc să meargă în Marea Britanie vor avea nevoie în continuare de o viză, însă procedura pentru obținerea acesteia a fost simplificată, după ce Marea Britanie a fost vehement criticată săptămâna trecută în legătură cu reticența sa de a primi refugiați din Ucraina.

Potrivit ministrului Michael Gove, aproximativ 3.000 de vize au fost eliberate de Marea Britanie unor cetățeni ucraineni.

Într-o declarație acordată pentru Sky News după anunțul ministrului Gove, liderul opoziției britanice, Keir Starmer, a salutat adoptarea acestui nou program, dar a considerat că Marea Britanie continuă să nu facă suficient pentru ajutorarea refugiaților ucraineni în comparație cu vecinii săi europeni.

"Sincer, ultimele săptămâni au fost stânjenitoare pentru Marea Britanie în ceea ce privește primirea refugiaților", a adăugat Keir Starmer.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:3,09 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău