Guvernul de la Kiev a decretat stare de urgență energetică. Criza ar putea lovi și Republica Moldova (Mold-Street)

  • 16 Februarie 2017 12:16
Guvernul de la Kiev a decretat stare de urgență energetică. Criza ar putea lovi și Republica Moldova (Mold-Street)

Guvernul de la Kiev a declarat, pe 15 februarie, stare de urgență energetică din cauza deficitului de antracit, un tip de cărbune extras din zona estică a Ucrainei controlată de separatiștii produși, dar a cărui furnizare este blocată de grupări ultranaționaliste ucrainene. Situația va afecta și economia Moldovei.

Starea de urgență implică și limitarea furnizării de energie electrică pentru populație și agenții economici. Premierul ucrainean Volodimir Groisman a cerut respectivelor grupări ultranaționaliste să pună capăt blocadei și a avertizat că principalele orașe ale țării riscă să rămână fără electricitate după ce vor fi epuizate stocurile de antracit, relatează portalul de știri economice Mold-Street.

Șeful executivului de la Kiev a atenționat de asemenea că această „blocadă va conduce la încetarea activității industriei metalurgice în care lucrează circa 300.000 de persoane”.

Ministrul ucrainean al Energeticii, Igor Nasalik, susține că stocurile de cărbune de tip antracit se ridică la 800.000 de tone, care ar fi suficiente să asigure activitatea CET-urilor pentru o perioadă mai mare de o lună. Problema este că stocurile sunt concentrate la câteva centrale, respectiv restul s-ar putea opri.

Circa 30% din producția de energie electrică a Ucrainei este asigurată de termocentrale, iar o treime din energia furnizată de aceste termocentrale se realizează pe bază de antracit. Însă, pe timp de iarnă, CET-urile produc și căldură, iar o eventuală sistare a activității lor ar putea duce la înghețarea mai multor orașe, în special e vorba de cele mari precum Kievul, Harkiv, Sumi, Cernigov etc.

Totodată circa 50% din energie este produsă de centralele nucleare, dar în cazul unei sistări a activității unei centrale nucleare, deficitul de sarcină era asigurat în special de CET-urile pe cărbune.

Grupări radicale ucrainene, în care se regăsesc combatanți și deputați din parlamentul de la Kiev, blochează de trei săptămâni căile ferate pentru a împiedica transportul cărbunelui extras din estul Ucrainei. Argumentul acestor grupări este că banii primiți de separatiștii produși în urma livrării cărbunelui sunt folosiți de aceștia pentru achiziția de armament.

Efecte negative majore

În același timp, criza energetică din Ucraina poate avea efecte negative și asupra Moldovei.

În primul rând, în condițiile în care sistemul energetic moldovenesc lucrează în regim sincron cu cel ucrainean, o destabilizare sau o situație de avarie în sistemul din Ucraina poate provoca o situație similară și în Moldova.

În plus, Ucraina asigură tranzitul a 99% din gazul consumat de Moldova, iar în situații de criză sunt posibile și scenarii de blocare și a tranzitului de gaze prin Ucraina.

Un alt efect ar putea fi creșterea prețurilor la curentul electric și la alte resurse energetice. De exemplu la cărbune și păcură.

În cazul energiei electrice, Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan poate profita de situație și să nu accepte o eventuală reducere de preț, dar chiar și să impună o majorare a costului energiei livrate furnizorilor din Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
2,74
Cer senin
Umiditate:92 %
Vint:3,09 m/s
Fri
5
Sat
6
Sun
4
Mon
2
Tue
3
Arhivă Radio Chișinău