Guvernul consideră necesară revenirea la ”problema privind renunțarea la schimbarea sezonieră a orei”

  • 19 Octombrie 2021 11:09
Guvernul consideră necesară revenirea la ”problema privind renunțarea la schimbarea sezonieră a orei”

Cabinetul de miniștri susține revenirea la ”problema privind renunțarea la schimbarea sezonieră a orei și stabilirea orei locale ca urmare a examinării suplimentare cu abordare de armonizare unitară la nivel regional”. Opinia este prezentată în avizul unui proiect de lege care propune renunțarea la practica de a schimba ora de două ori pe an, transmite Bizlaw.

Potrivit sursei citate, în Republica Moldova ora exactă este determinată de poziționarea geografică longitudinală a Chișinăului (longitudinea: 28,86), diferența față de GMT fiind de plus 2 ore. Republica Moldova face parte din Europa de Est, unde fusul orar reprezintă UTC+ 2 (ora universală coordonată). Datorită fusului orar, ora exactă din Republica Moldova este identică cu ora exactă din țările vecine Romania și Ucraina, precum și Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania, Bulgaria, Grecia, Turcia, Cipru, Siria, Libia, Egipt.

Problema privind renunțarea la schimbarea sezonieră a orei a fost abordată și la nivelul Uniunii Europene. Încă în anul 2018 Parlamentul European a adoptat o Rezoluție prin care a cerut Comisiei Europene să efectueze o evaluare și să vină cu propuneri de modificare a normelor aplicate. Ca rezultat al consultării publice, 84% dintre europeni au răspuns în favoarea renunțării la schimbarea sezonieră a orei. În martie 2019, Parlamentul European a votat în favoarea renunțării la schimbarea sezonieră a orei. Măsura urmând să fie aplicată din 2021.

Consiliul Uniunii Europene nu a examinat-o, însă această decizie și, respectiv, propunerea nu au intrat în vigoare. Statele-membre ale Uniunii Europene au libertatea de a decide dacă vor să aplice, în mod permanent, ora de vară sau ora de iarnă și vor face ultimă schimbare în ultima duminică a lunii octombrie 2021.

În condiții normale, statele-membre ale Uniunii Europene urmau să informeze Comisia Europeană asupra alegerii lor până în aprilie 2020, după care urma o etapă de coordonare. Însă, răspândirea pandemiei COVID-19 a stopat acest proces. În aprilie 2021, în Jurnalul Oficial al Uniunii Europe a fost publicată Comunicarea Comisiei Europene privind dispozițiile referitoare la orarul de vară pentru anii 2022-2026.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
-0,76
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Wed
4
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău