Guvernul Chinei a lansat manualul de morală pentru cetățeni. Ce obligații au chinezii

  • 29 Octombrie 2019 19:10
Guvernul Chinei a lansat manualul de morală pentru cetățeni. Ce obligații au chinezii

Guvernul chinez a lansat un nou cod de „conduită morală” pentru cetățenii țării. Ghidul conține reguli din mai multe domenii, de la educație civică până la felul în care părinții trebuie să-și învețe copiii să sorteze gunoiul sau la felul corect de a ridica drapelul național, relatează The Guardian.

„Schița pentru implementarea construcției morale a cetățenilor în noua eră” cere cetățenilor chinezi să fie politicoși și onești, să fie „civilizați” atunci când iau masa, călătoresc sau merg la o competiție sportivă, dar și să „apere onoarea Chinei” atunci când sunt în străinătate.

Ghidul, centrat pe promovarea patriotismului, formulează, de asemenea, un „cod național de conduită” pentru lucruri precum cântarea imnului național, ridicarea drapelului sau pentru ceremonia pe care un individ o parcurge atunci când devine membru al Partidului Comunist Chinez.

Acest cod ar trebui să „sporească atitudinea pozitivă a cetățenilor față de partid și de țară și să creeze un simț al identității colective”, se arată în documentul emis de comitetul central de partid și de consiliului de stat. Ghidul le cere, de asemenea, cetățenilor să „meargă înainte în spiritul lui Lei Feng”, un fost soldat, al cărui imagine este folosită constant în campaniile de propagandă ale guvernului de la Beijing.

Codul este o nouă încercare a lui Xi Jinping, președintele Chinei, de a își consolida poziția și cultul de personalitate, mai ales după valul de proteste care durează deja de cinci luni în Hong Kong – ghidul îndeamnă, de asemenea, pe cetățenii chinezi să trateze teoria despre Marxism-Leninism al lui Xi Jinping, drept „miezul busolei lor civice și morale”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău