Guvernul britanic simplifică procedura de intrare a ucrainenilor în Regatul Unit

  • 10 Martie 2022 14:44
Guvernul britanic simplifică procedura de intrare a ucrainenilor în Regatul Unit

Guvernul britanic a anunțat simplificarea de săptămâna viitoare a procedurii de intrare în Regatul Unit pentru ucrainenii care fug din cauza războiului din țara lor, după numeroase critici privind complexitatea demersurilor necesare, relatează AFP.

"Începând de marți pot anunța că ucrainenii titulari ai unui pașaport nu vor mai trebui să se deplaseze într-un centru de solicitare de vize pentru a-și da datele biometrice înainte de venirea în Regatul Unit", a declarat joi ministrul de interne Priti Patel în Camera Comunelor, potrivit Agerpres.

Ea a precizat că aceștia vor putea obține online permisiunea de a veni în țară și își vor furniza datele biometrice odată ajunși în Marea Britanie.

"Asta înseamnă că centrele de solicitare de vize din Europa își vor putea concentra eforturile pe ajutorarea ucrainenilor fără pașapoarte", a adăugat ea.

Este o schimbare de direcție pentru guvernul britanic, care se afla sub presiunea opoziției, deputaților conservatori, precum și a guvernelor ucrainean și francez pentru a simplifica sistemul de reunire familială care le permite refugiaților ucraineni să li se alăture celor apropiați în Regatul Unit.

Într-o scrisoare adresată sâmbătă omologului său britanic, ministrul francez de interne Gérald Darmanin a criticat "răspunsul total inadaptat" și "lipsa de umanitate" a Regatului Unit față de refugiații ucraineni respinși în portul Calais pentru că nu aveau vize.

"Trebuie să văd detaliile, dar asta pare (sper) să constituie o schimbare foarte importantă spre o poziție de sanctuar mai întâi și apoi întocmirea de documente legale", și-a exprimat satisfacția pe Twitter premierul scoțian Nicola Sturgeon, care a caracterizat drept "profund rușinoasă" poziția Regatului Unit până în prezent.

Deputata laburistă Yvette Cooper a considerat "binevenită" această nouă abordare, dar a considerat-o tardivă.

"De ce trebuie să așteptăm până marți pentru ca acest nou sistem să intre în vigoare, ce se va întâmpla cu toată lumea între timp?", a întrebat ea, sugerând desfășurarea de soldați pentru înființarea de centre de urgență și accelerarea trecerii refugiaților ucraineni în Regatul Unit.

Guvernul britanic a anunțat în această săptămână instalarea în nordul Franței a unui centru de solicitare de vize pentru refugiații ucraineni. Un centru de soluționare a cererilor de viză va fi deschis la Lille numai joi, iar un altul va funcționa de vineri în prefectura Arras, a anunțat Ministerul de Interne francez.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Tue
19
Wed
14
Thu
15
Fri
11
Sat
12
Arhivă Radio Chișinău