Guvernul ar putea lăsa populația fără programe TV

  • 17 Martie 2015 14:52
Guvernul ar putea lăsa populația fără programe TV

Consiliul Coordonator al Audiovizualului se declară îngrijorat de lipsa unei hotărâri finale de Guvern privind trecerea de la televiziunea analogică la cea în format digital, în condițiile în care termenul limită este data de 17 iunie.

CCA se arată sceptic în privința respectării acestui termen și solicită Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor urgentarea aprobării tuturor actelor normative în acest sens.

Angajamentul asumat de Republica Moldova de a trece de la televiziunea în format analogic la cea digital-terestră, obligativitate ce va intra în vigoare din data de 17 iunie 2015, a stârnit discuții aprinse în cadrul ședinței Consiliului Coordonator al Audiovizualului.

În situația în care programul de tranziție la televiziunea digitală, elaborat de Guvern, nu a fost deocamdată aprobat, iar peste 70 la sută din populația Republicii Moldova ar putea rămâne din 17 iunie fără posibilitatea de a recepționa programele TV, membrii CCA au solicitat Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor urgentarea aprobării tuturor actelor normative în acest sens.

”Programul de trecere la televiziunea digital-terestră încă nu e aprobat, modificările la Codul Audiovizualului încă nu sunt aprobate, atunci nu putem face altceva decât să atragem atenția în mod repetat Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor ca acest program să fie aprobat în regim de urgență”, potrivit președintelui CCA, Dinu Ciocan.

Mai mult, membrii CCA nu exclud faptul că termenul limită ar putea fi amânat, chiar dacă  din punct de vedere tehnic Republica Moldova este gata pentru tranziție.

”M-am săturat deja să mai vorbesc despre acest program de trecere la televiziunea digital-terestră. Din anul 2008 tot dăm avize fel de fel, dar e  fără ”Doamne ajută”.  Guvernul așa si nu l-a aprobat. Un multiplexor național funcțional  avem, tehnic este gata. Nu înțeleg de ce se tergiversează atâta. Poate ar fi cazul să batem alarma mai tare, încă o dată”, a declarat Marian Pocaznoi.

Și ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Pavel Filip recunoaște că ar exista unele probleme în ceea ce ține de tranziția la televiziunea digitală.

”Tehnic suntem gata pentru trecerea la televiziunea digitală. Urmează să mai avem discuții pentru că mai există câteva puncte sensibile, ca de exemplu costul convertoarelor, interferențele de semnal care pot apărea din data de 17 iunie. Odată ce vor fi puse toate punctele pe ”i”astfel ca să nu existe aceste interferențe, va fi asigurată și condiția trecerii la o televiziune digitală”, a declarat Pavel Filip.

Programul televiziune digitală terestră prevede construirea a 3 rețele multiplexoare cu acoperire națională, dintre care a fost testat doar unul. Multiplexoarele, proprietate a statului, vor fi oferite spre gestiune persoanelor juridice în baza unui concurs.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:4,63 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău