Guvernul aprobă ridicarea restricțiilor la deschiderea farmaciilor, deoarece acestea oricum nu erau respectate

  • 08 Februarie 2017 18:19
Guvernul aprobă ridicarea restricțiilor la deschiderea farmaciilor, deoarece acestea oricum nu erau respectate

Ministerul Sănătății propune excluderea normelor ce obligă agenții economici să amplaseze farmacii la o distanță minimă de 250 de metri una față de alta, precum și înființarea unei asemenea unități la un număr de la 3000 până la 4000 de locuitori.

Totodată, se propune excluderea din lege a necesității Planului National de Amplasare a Farmaciilor.

Ministrul Sănătății Ruxanda Glavan a argumentat în ședința de Guvern că aceste norme nu erau respectate nici până în prezent și că agenții economici ar fi invocat că ele îngrădeau libera concurență, precum și accesul cetățenilor la medicamente.

Inițiativa a fost contestată de către vicepremierul Gheorghe Brega, care a menționat că aceste prevederi au scopul de a stimula deschiderea farmaciilor în mediul rural și pentru a le oferi și locuitorilor din sate acces la medicamente.

Pe de altă parte, premierul Pavel Filip i-a luat apărarea colegei sale de partid, Ruxanda Glavan. El a reiterat că normele nu funcționează întrucât agenții economici care sunt refuzați de Camera de Licențiere pe acest motiv, atacă decizia în judecată și au câștig de cauză. Mai mult, potrivit premierului, aceste norme ar stimula actele de corupție, deoarece i-ar pune pe proprietarii de farmacii în situația să dea mită pentru a obține licențe de activitate.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău